prohormoni_image
Споделете со пријателите!

Пред да донесете одлука да земете хормони сериозно разгледајте ги и нивните несакани ефекти
Многу спортисти кои не сакаат да земаат анаболни стероиди, земаат прохормони. Тие се добра алтернатива за спортистите, но исто како и анаболиците, не се апсолутно безбедни.

Опис и историја на хормоните:

Прв претставник кој што се користи е дехидроепиандростерон. Нивната првобитна употреба беше за третман на болести поврзани со нивната намалена синтеза. Откако биле откриени нивните ефекти врз зголемување на телесната маса, почнале да ги користат бодибилдерите.

Тие се состојат од 5 прохормони: androstenedione, dehydroepiandrosterone (DHEA), androstendol, norandrostenediol, norandrostenedione.

Најпознати од нив се Андростенедион и ДХЕА. Прохормоните влијаат на тестостеронот во организмот. Тие се на границата помеѓу анаболни стероиди и додатоци во исхраната. Нивниот ефект е послаб од оној на анаболни стероиди и, во исто време, посилен од оној на додатоците во исхраната. Несаканите ефекти што ги предизвикуваат прохормоните се посилни од додатоците и се послаби од анаболните. Добриот ефект и умерените несакани ефекти се она кое ги мотивира бодибилдерите да се фокусираат на нив.

Како се користат прохормоните:

Околу 100-150mg на ден се медицинските дози на прохормони. Со овој начин на администрација може да се подготви една шема: внес од 4 недели и 2 недели одмор. За време на паузата, телото ќе го врати нормалното производство на тестостерон, бидејќи доколку се зема постојано, прохормоните можат да го нарушат природното производство на тестостерон.

„Професионалните бодибилдери имаат потреба од повисоки дози од околу 400-500 мг на ден, поради брзото разложување на хормоните под дејство на црниот дроб. Овие дози можат значително да го забрзаат процесот на зголемување на телесната тежина, но тие имаат посериозни несакани ефекти.“

Ако дозата е голема, најчесто се сменува распоредот на дозирање, наместо 4 недели внес – 2 недели одмор, спротивното треба да биде 2 недели прием и 4 недели одмор. Почетниците и луѓето кои прво користат прохормони, се советувани да започнат со дози од 100-300 мг на ден.

Без оглед на големината на дозата, препорачливо е да ги користите препаратите 1 до 2 часа пред тренинг или наутро. Кога се земаат хормони пред вежбање, тие го зголемуваат нивото на тестостерон и ја зајакнуваат желбата за повеќе вежбање. Добро е хормоните да не се земаат со храна, бидејќи нивната апсорпција е одложена.

Методи за земање хормони:

Постојат 4 различни методи за земање хормони:

  • Преку уста (орална): Прохормоните можат да бидат во форма на прав или капсули. Тие се земаат сублингвално (поставени под јазикот). Овој метод е соодветен затоа што го избегнува разградувањето на супстанциите во дигестивниот тракт.
  • Нос: Во Источна Германија, андростенедион се користи како раствор, кој се вдишува пред надпревари. На овој начин, соединението се апсорбира во крвотокот без да оди во дигестивниот тракт.
  • Третиот метод е со трансдермална лепенка: Ова е нов метод кој е многу лесен и едноставен.
  • Инјекцијата е уште еден метод што го користат бодибилдерите за да земаат прохормони.
Несакани ефекти на прохормони:

Несаканите ефекти на прохормоните се слични на оние на стероиди, но не толку изразени. Кога се користат високи дози, постои ризик од нарушување на нормалното производство на тестостерон, како и нарушена сексуалната функција.

Зголемувањето на нивото на естроген во организмот е уште еден несакан ефект. Може да предизвика зголемување на градите (гинекомастија). Поради задржување на водата во организмот, ефектот на пукнатиот балон се забележува по запирање на хормоните – вишокот на вода се отстранува од телото и мускулите паѓаат. Покрај мускулната маса, се намалува и јачината по прекинувањето на прохормоните.

Црниот дроб е исто така оштетен од нивното дејствување.

Прохормоните не се целосно безбедни за организмот.

Како заклучок, може да се каже дека хормоните навистина имаат добар ефект врз зголемување на мускулната маса, но овој ефект е компензиран од нивните сериозни несакани ефекти.

Пред да донесете одлука да земете хормони сериозно разгледајте ги и нивните несакани ефекти, особено доколку не сте професионален спортист и не се консултирате со вашиот лекар подобро е да ги оставите хормоните и да се фокусирате на соодветна исхрана, протеини и аминокиселини.


Споделете со пријателите!