laringitis-kaj-dete-kako-da-se-oslobodi_image
Споделете со пријателите!

Ларингитис – чест проблем во детството
Ларингитисот е сериозна и релативно честа состојба, особено кај деца од 3 месеци до околу 5 години. Наспроти позадината на слаба треска, течење на носот, замор во текот на денот, детето обично легнува и одеднаш се буди со лаење кашлица, рапав глас и отежнато дишење. Тој е најтежок кај мали деца и доенчиња поради достапните анатомски карактеристики. Кај некои деца, ларингитисот може да се повтори.

Ларингитис се смета за една од најчестите болести што можат да влијаат на ларинксот. Курсот може да биде акутен или хроничен

Акутниот ларингитис има ненадеен почеток и обично е само-ограничувачка состојба. Во присуство на симптоми кои траат повеќе од 3 недели, ларингитисот е класифициран како хроничен. Може да се должи на: замор на гласните жици,изложеност на токсини, инфекции, најчесто вирусни инфекции но понекогаш и бактериски ларингитис.

Хроничниот ларингитис се развива побавно и може да се должи на фактори на животната средина, како што се чад од тутун, загаден воздух, употреба на инхалатори за астма, преоптеретеност на гласните жици.

Обично доаѓа со симптоми на треска, кашлица, ринитис и други,се појавува рапав глас и/или лаешка кашлица. Детето се буди со променет глас и често со кашлање, што е причина да се побара медицинска помош. Вдишувањето е придружено со карактеристичен “инспираторен стридор” бучава . Овој звучен феномен се должи на стеснувањето на дишните патишта како резултат на воспаление и оток.

Типични симптоми може да се комбинираат со: болка за време на говорот, болка при голтање, обилна назална секреција, воспалено грло, гадење, повраќање… 

Како да му помогнете на детето при обезбедување на медицинска нега?

Ларингитисот обично е само-ограничувачка состојба.

  • На прво место, најважно е да се обезбеди одмор и релаксација на гласните жици. Децата се будат со карактеристична кашлица крајно немирно и исплашено. Обидете се да го смирите детето, плачејќи ја влошува состојбата. Не дозволувајте да шепоти, бидејќи шепотењето е поврзано со хиперфункција на гласните жици;
  • Отвори прозорец! Чистиот и малку ладен воздух помага да се нормализира дишењето;
  • Инхалациите со солен раствор помагаат во расчистување на секретите и ексудацијата;
  • Ако детето има температура над 38 ᵒC, дајте антипиретик ( парацетамол или ибупрофен во соодветна тежина).
Прочитајте:  Недостаток на витамин Д е една од причините за мултиплекс склероза

 Веднаш побарајте медицинска помош ако:

  • Детето е новороденче (до 1 година);
  • И покрај напорите да се справат дома, нападот не исчезна;
  • Детето има видливи тешкотии во дишењето и периорална цијаноза (синкава кожа околу устата).

Споделете со пријателите!