Мастопатија – непријатен здравствен проблем кој засега голем дел од женската популација

Мастопатија (дисплазија на дојка) е термин кој означува присуство на промени во ткивото на дојката, кои во различен степен покажуваат знаци на атрофија, хиперплазија и/или метаплазија на различни ткивни компоненти на млечната жлезда.

Цистичната фиброза мултисистемска живото-засегнувачка наследна болест

Најголемиот морбидитет и морталитет е резултат на белодробна болест. Оштетувањето на белите дробови е предизвикано од опструкција на дишните патишта од вискозни, густи секрети, резултирачки повторувачки и хронични инфекции и перзистентен инфламаторен одговор, кој води до прогресивно оштетување на белодробното ткиво.

Прва меѓународна конференција за Цефиксим во Истанбул, поддржана од „Алкалоид“

Како континуиран и доследен поддржувач на стручни и научни настани кои имаат висок импакт врз целокупниот развој на фармацијата и медицината во земјава и надвор од границите, „Алкалоид“ годинава е домаќин на Првата меѓународна конференција за Цефиксим, која се одржува од 14 до 16 март во Истанбул, Турција.

Зачувајте го здравјето на вашите бубрези

Март е месец на подигнување на свеста за здравјето на бубрезите како многу битни органи во телото и како да ги превенираме бубрежните болести a 14 Март во светот е познат како “Светски ден на бубрезите”.

Пролетен замор и недостаток на енергија

Пролетниот замор е предизвикан од хормоналните промени во телото поради промената на сезоната и се јавува во рана пролет (март, април). Сите промени, дури и добрите, понекогаш носат со себе елементи на анксиозност, а тоа е почесто случај со чувствителни групи на луѓе склони кон депресија и анксиозност.

Моќта на витаминот Ц

Во исхраната, неколку хранливи материи се подеднакво важни како витаминот Ц. Познат по своите својства за зајакнување на имунитетот и ефектите за подмладување на кожата, овој суштински витамин игра клучна улога во поддршката на целокупното здравје и виталност. Од борба против обичната настинка до промовирање на синтезата на колаген, придобивките од витаминот Ц се огромни и неоспорни.

Сезонски алергии – дијагноза и третман

Сезонските алергии се многу непријатна дијагноза. Околу 25% од луѓето во САД имаат симптоми на сезонска алергија секоја година. Тие симптоми вклучуваат кивање, затнат нос, течење и секрет од носот, црвени очи кои чешаат, чешање на кожата и се навистина исцрпувачки бидејќи се секојдневни и го отежнуваат нормалното функционирање.

Успешна контрола на ГЕРБ – сериозен здравствен проблем за голем % од возрасната популација

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се јавува кај 30-40 % од возрасните и е хронично дигестивно нарушување при кое киселината од желудникот стигнува во хранопроводот, предизвикувајќи симптоми како печење, подригнување, болка во градите итн.

3 работи кои треба да се знаат кога зборуваме за висок крвен притисок

Ако имате зголемен крвен притисок, веројатно сте загрижени како истиот да го контролирате. Загриженоста во секој случај ви е оправдана бидејќи да се постигне добра контрола на крвниот притисок е навистина тешка работа.