magnezium-vazhen-mineral-za-nasheto-kognitivno-zdravje
Споделете со пријателите!

На кој начин магнезиумот влијае на нашиот мозок?
Магнезиумот е еден од најважните микронутриенти кој учествува во над 300 ензимски реакции во телото и затоа игра важна улога во речиси сите метаболички процеси. Ниските нивоа на магнезиум можат да влијаат на секој систем, вклучувајќи го мускулниот, кардиоваскуларниот, бубрежниот и гастроинтестиналниот систем. Покрај тоа, се повеќе и повеќе студии потврдуваат дека магнезиумот игра клучна улога во одржувањето на здравјето на мозокот. Во оваа смисла, некои од клиничките манифестации на недостаток на магнезиум вклучуваат: анксиозност, депресија, нагли промени во однесувањето и конвулзии.

На кој начин магнезиумот влијае на нашиот мозок?
Регулирање на невротрансмитерите

Магнезиумот влијае го блокира дејството на глутаматот на рецепторите познати како НМДА (Н-метил-Д-аспартат). Оваа акција спречува прекумерна стимулација на нервните клетки, обезбедувајќи го смирувачкиот ефект на магнезиумот. Овој минерал функционира како регулатор, помагајќи да се одржи стабилноста во неврохемиските процеси, што може да има значителни позитивни ефекти врз менталната благосостојба.

Стимулирање на ГАБА рецепторите

ГАБА (гама-аминобутерна киселина) е инхибиторен невротрансмитер кој игра важна улога во регулирањето на активноста на мозокот во централниот нервен систем. Магнезиумот се врзува за ГАБА рецепторите, стимулирајќи ја нивната активност и со тоа ја подобрува нивната способност да ја смират активноста на мозокот. Оваа интеракција станува клучна особено во контекст на нерамнотежа помеѓу ГАБА и глутамат, што често резултира со хиперексцитабилност на невроните. Затоа, магнезиумот не само што ја поддржува рамнотежата помеѓу овие два невротрансмитери, туку и ги намалува симптомите поврзани со прекумерната мозочна активност. 

Со помагање на здравото стареење на мозокот, магнезиумот исто така игра улога во зачувувањето на когнитивните функции за време на процесот на стареење
Одржување на балансирани нивоа на калциум

Магнезиумот делува како природна бариера на калциумовите канали и е одговорен за релаксација. Соодветното ниво на магнезиум придонесува за одржување на оптимални нивоа на калциум во мозочните клетки.

Прочитајте:  Со велосипед, до поздрав и посреќен живот
Регулирање на одговорот на стрес

Магнезиумот игра клучна улога во регулирањето на оската хипоталамус-хипофиза-надбубрежни жлезди, која го контролира одговорот на телото на стрес. Токму поради неговата способност да ја модулира оваа деликатна рамнотежа, магнезиумот често се нарекува „минерал против стрес“.

Имено, за време на стресни ситуации во телото се лачат поголеми количества на стрес хормони како кортизол и адреналин, што доведува до физиолошки промени како што се зголемен пулс, зголемен крвен притисок и мускулна напнатост. Зголемениот стрес резултира и со поголема загуба на магнезиум преку урината.

Затоа е важно луѓето кои се под зголемен стрес да го зголемат дневниот внес на магнезиум на околу 400мг дневно.

Поддршка на здравото стареење на мозокот

Со помагање на здравото стареење на мозокот, магнезиумот исто така игра улога во зачувувањето на когнитивните функции за време на процесот на стареење. Студиите потврдуваат дека консумирањето на исхрана богата со магнезиум може позитивно да влијае на здравјето на мозокот и да ги намали лезиите на белата материја на мозокот, која е вообичаен показател за стареење. Овие позитивни ефекти се особено изразени кај жените во постменопауза.

 


Споделете со пријателите!