Ве мачи досадна уринарна инфекција? Можеби спасот е зад аголот со новата вакцина!

Орална вакцина која е во форма на спреј со вкус на ананас, покажала висока ефикасност од 53.9% во превенција на повторувачки инфекции на уринарниот тракт во едно клиничко истражување.

Размислувате да земете Ozempic? Еве ги потенцијалните бенефити и ризици од употребата на лекот за слабеење кој стана хит во светот

Откако на пазарот се појавија лекови за намалување на телесната тежина како Ozempic, славните личности и социјалните медиуми побрзаа со промоцијата на неговите бенефити што доведе до рапидно зголемување на неговата потрошувачка. Но дали се тие безбедни и што треба да знаеме доколку сакаме да ја намалиме телесната тежина со земање на такви лекови.

Марихуаната како лек: се што треба да знаете а немате кого да прашате (прв дел)

Ние денес многу малку знаеме за здравствените бенефити на канабисот. Тоа се должи на фактот што има прилично строги прописи кога се спроведуваат истражувачки студии на луѓе како и законски одредби кои од неодамна почнаа да се укинуваат. Сепак и покрај скромната бројка на истражувачки податоци, постојат некои знакови кои ветуваат а редовно се појавуваат и нови податоци околу проценките за корисноста и штетноста за канабисот кога се употребува во медицински цели.

Рак на грлото на матката – информирај се, направи скрининг, вакцинирај се

Јануари е месец кога се подигнува свеста за ракот на грлото на матката и вакцинацијата против HPV и оваа година Cветската Здравствена Организација и партнерите ја водат под мотото “Moжеме да ставиме крај на ракот на грлото на матката – информирај се, направи скрининг, вакцинирај се”.