Метаболен синдром – како да се препознае и третира?!

Покачените вредности на триглицериди, крвен притисок и гликоза, како и прекумерна акумулација на масно ткиво во абдоминалната област, заедно со низок HDL холестерол формираат група на состојби кои колективно се познати како метаболен синдром.

Мукаетов – панелист на конференцијата „Чувари на мудроста“ во организација на „Халк банка“

Генералниот директор и Претседател на УО на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, зеде учество на конференцијата „Чувари на мудроста“, која по втор пат се одржува во организација на „Халк банка“ АД Скопје, под мотото „Инспирација за новата генерација“.

Живко Мукаетов прогласен за Премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

Црвениот крст на Град Скопје го одликувааше Генералниот директор и Претседател на УО на „Алкалоид“ со Оскар на хуманоста во категоријата Премиум партнер, како континуиран поддржувач на хуманата мисија која ја спроведува оваа организација во земјава веќе 8 децении.

Ве мачи досадна уринарна инфекција? Можеби спасот е зад аголот со новата вакцина!

Орална вакцина која е во форма на спреј со вкус на ананас, покажала висока ефикасност од 53.9% во превенција на повторувачки инфекции на уринарниот тракт во едно клиничко истражување.

30 години дански конзулат и орден Витез од Прва класа на Редот на данското знаме за Мукаетов

Амбасадорката Шајн, во името на данската Влада, се заблагодари на Мукаетов за неговата умешна дипломатија, силна посветеност и беспрекорен професионализам како Генерален конзул.

Ризици од сериозни заболувања како резултат на неправилно користење и одржување на клима уредите

Со доаѓање на летните денови и високите температури животот во топлите краишта станува незамислив без секојдневна употреба на клима-уреди, дома, во автомобил или на работното место. Сепак, и покрај олеснувањето кое го носат, климатизерите треба да ги третираме како нужно зло и правилно да ги употребуваме и одржуваме.

Размислувате да земете Ozempic? Еве ги потенцијалните бенефити и ризици од употребата на лекот за слабеење кој стана хит во светот

Откако на пазарот се појавија лекови за намалување на телесната тежина како Ozempic, славните личности и социјалните медиуми побрзаа со промоцијата на неговите бенефити што доведе до рапидно зголемување на неговата потрошувачка. Но дали се тие безбедни и што треба да знаеме доколку сакаме да ја намалиме телесната тежина со земање на такви лекови.

„Алкалоид“ со две признанија за придонес во безбедноста и здравјето на своите вработени

Грижата за вработените и постојаното унапредување на условите за работа, како клучни стратешки цели на „Алкалоид“, се препознаени и афирмирани и од стручните здруженија од областа на безбедноста и здравјето при работа.