Naslov 3
Споделете со пријателите!

Во последно време се почесто се говори за намирници и режим на исхрана без глутен. Ако размислувате да го исфрлите глутенот од исхраната, еве што мора да знаете. Луѓето кои страдаат од целијачна болест вообичаено започнуваат без-глутенски режим на исхрана. Сепак, глутенот не е единствен виновник за оваа болест, истражувањата на универзитетот Колумбија покажаа дека пченицата содржи протеини кои исто така може да предизвикаат симптоми на целијачна болест кај пациентите. Глутенот е примарен тип на протеини во пченицата, но бројни студии покажале дека пациенти заболени од оваа болест може да имаат реакција и на безглутеински типови на протеини. Етикетите „без-глутен“на производите не значи дека производот не содржи глутен! Според важечките прописи во Европа, Канада и САД овие етикети се поставуваат на производи кои содржат 0,002 проценти глутен. Причина за тоа е што клиничките истражувањата покажале дека не е неопходно да се јаде 100 проценти без-глутеинска храна за да се избегнат синптомите на целијачната болест. Значи, луѓето кои се нетолерантни на глутен, не би требало баш во неограничени количини да ги конзумираат производите обележани  со ознака „без-глутен“. Побезбеден избор за исхрана секогаш е овошје, компири и коренестиот зеленчук.

Тренд меѓу многу синџири за брза храна е понуда на без-глутенски пици или друга храна. Сепак оваа храна се подготвува во иста кујна во која се подготвува и храната која содржи глутен, па ова не е безбедна опција за луѓето кои страдаат од целијачната болест.

И ако храната без глутен станаа синоним за здрава храна, треба да знаете дека постојат голем број од овие производи кои и не се баш здрави. Во продавниците може да се најдете тестенини, пици, сладолед, сендвичи, пиво … кој имаат етикета „без-глутен“. Луѓето кои страдаат од целијачна болест, се задоволни што понекогаш може да ги вкусат омилените закуски кои не содржат глутен, но за нив треба да се напомене дека не само што не се доволно богати со хранливи материи туку и не се здрави. Конечно, треба да се истакне дека целијачна болест и нетолеранцијата на глутен не е исто како и алергија на храна.

Прочитајте:  Интересни факти за сладоледот

Споделете со пријателите!