Размислувате да земете Ozempic? Еве ги потенцијалните бенефити и ризици од употребата на лекот за слабеење кој стана хит во светот

Откако на пазарот се појавија лекови за намалување на телесната тежина како Ozempic, славните личности и социјалните медиуми побрзаа со промоцијата на неговите бенефити што доведе до рапидно зголемување на неговата потрошувачка. Но дали се тие безбедни и што треба да знаеме доколку сакаме да ја намалиме телесната тежина со земање на такви лекови.

Марихуаната како лек: се што треба да знаете а немате кого да прашате (прв дел)

Ние денес многу малку знаеме за здравствените бенефити на канабисот. Тоа се должи на фактот што има прилично строги прописи кога се спроведуваат истражувачки студии на луѓе како и законски одредби кои од неодамна почнаа да се укинуваат. Сепак и покрај скромната бројка на истражувачки податоци, постојат некои знакови кои ветуваат а редовно се појавуваат и нови податоци околу проценките за корисноста и штетноста за канабисот кога се употребува во медицински цели.

Колку „длабок сон“ ви е потребен?

Секоја вечер, вашето тело поминува низ четири фази на спиење, кои се повторуваат околу четири до шест пати. Овие фази вклучуваат преодна фаза, фаза на лесен сон, фаза на длабок сон и фаза на сонување.
Сите фази на спиење се важни, но фазата на „длабок сон“ е одговорна за да се чувствувате одморено кога ќе се разбудите. Длабокиот сон исто така е поврзан со зголемена меморија, подобрена когнитивна способност, подобрен систем за регулација на телото и зајакнување на имунолошкиот систем.

Како да справите со стресот

Кога ќе се соочите со животните предизвици, нормално е да доживеете одредено ниво на стрес. Стресот е природен биолошки и психолошки одговор на овие предизвици. Во мали дози, стресот може да ја подобри вашата концентрација, да го забрза времето на реакција и да ви помогне да дадете приоритет на одговорностите или задачите за време на тешки ситуации.

Зачувајте го здравјето на вашите бубрези

Март е месец на подигнување на свеста за здравјето на бубрезите како многу битни органи во телото и како да ги превенираме бубрежните болести a 14 Март во светот е познат како “Светски ден на бубрезите”.

Моќта на витаминот Ц

Во исхраната, неколку хранливи материи се подеднакво важни како витаминот Ц. Познат по своите својства за зајакнување на имунитетот и ефектите за подмладување на кожата, овој суштински витамин игра клучна улога во поддршката на целокупното здравје и виталност. Од борба против обичната настинка до промовирање на синтезата на колаген, придобивките од витаминот Ц се огромни и неоспорни.

Сезонски алергии – дијагноза и третман

Сезонските алергии се многу непријатна дијагноза. Околу 25% од луѓето во САД имаат симптоми на сезонска алергија секоја година. Тие симптоми вклучуваат кивање, затнат нос, течење и секрет од носот, црвени очи кои чешаат, чешање на кожата и се навистина исцрпувачки бидејќи се секојдневни и го отежнуваат нормалното функционирање.

3 работи кои треба да се знаат кога зборуваме за висок крвен притисок

Ако имате зголемен крвен притисок, веројатно сте загрижени како истиот да го контролирате. Загриженоста во секој случај ви е оправдана бидејќи да се постигне добра контрола на крвниот притисок е навистина тешка работа.

Гребење на површината: вистината за атопискиот дерматитис

Атопичен дерматитис, исто така познат како атопична егзема, е хронично воспалително заболување на кожата кое се карактеризира со црвенило и интензивно чешање. Обично се манифестира во детството или раното детство и може значително да влијае на квалитетот на животот.

Превентивни прегледи – ваша инвестиција за поздрав и посреќен живот!

Во денешниот модерен свет и брзиот и стресен начин на живот, болестите како дијабетес, различни видови канцер и заболувања на срцето и крвните садови се многу чести и истите се нарекуваат „тивки убијци“. Многу луѓе најчесто и не знаат дека имаат на пример, зголемен крвен притисок или покачен шеќер во крвта се до моментот кога настанале непоправливи оштетувања на различни органи кои се поврзани си овие состојби, односно сè до моментот кога е веќе касно било што да се спречи.