tretman-na-urinarni-infekcii_image
Споделете со пријателите!

Што претставуваат уринарните инфекции?

Инфекциите на уринарниот тракт вклучуваат уретрит, цистит, простатит и пиелонефрит. Приближно една од три жени имаат некаква инфекција на уринарниот тракт до 24тата година од животот. Инфекциите кај мажите се многу поретки до 65тата година, по која стапката на инциденца кај мажи и жени е слична.

Кои се најчестите причинители на уринарни инфекции?

85% од некомплицираните инфекции на уринарниот тракт се предизвикани од Escherichia coli, а останатите се најчесто предизвикани од Staphylococcus saprophyticus, Proteus spp. и Klebsiella spp. Овие инфекции најчесто се појавуваат кај женски индивидуи (од 15 до 45 години) кои се нормални и здрави индивидуи. Комплицираните инфекции се најчесто поврзани со грам-негативни микроорганизми и Enterococcus faecalis.

Кои се симптомите на уринарните инфекции и како се дијагностицираат?

Симптомите на долно уринарни инфекции вклучуваат дизурија, ургентност и  зголемена фрекфенција на мокрење, ноктурија и супрапубична болка, додека симптомите на горно уринарни инфекции вклучуваат повеќе системски симптоми како треска, гадење, повраќање и болка во долниот предел на грбот. Значајна бактериурија традиционално се дефинира како број поголем од 100,000 единици/мл урина при изведена уринокултура.

Кои се цели на терапијата за уринарни инфекции?

Целите на терапијата на инфекциите на уринарен тракт се да се превенираат и лечат системските последици од инфекцијата, ерадикација на патогените, и да се превенира повторување на инфекцијата.

Што претставува асимптоматска бактериурија и дали претставува значителен проблем во текот на бременоста?

Д-Маноза делува многу едноставно – кога се користи, E. coli бактериите формираат коагрегати со оваа едноставна молекула на шеќер, а потоа се ослободуваат од телото со мокрење. Притоа добрите бактерии остануваат недопрени.

Асимптоматска бактериурија е појава кајпациенти кои се без уринарни симптоми, но имаат две последователни урино култури кај кои бројот на микроорганизми бил поголем од 100,000единици/мл од истиот микроорганизам. Голем број од пациентите со асимптоматска бактериурија се постари и женски лица. Трудните жени се друга група на пациенти кај кои често се јавува асимптоматската бактериурија. Иако овие групи на пациенти најчесто добро реагираат на третманот, релапсите и реинфекциите се многу чести. Во текот на бременоста, се случуваат значајни физиолошки промени на целиот уринарен тракт кои драматично ја менуваат преваленцата на уринарни инфекции. Овие промени водат до намален уринарен проток и намалена можност за одбрана на организмот од бактериите во уринарниот тракт. Доколку не се третира, асимптоматската бактериурија има потенцијал да предизвика значајни несакани ефекти, вклучувајќи недоволно созревање и ниска тежина при раѓање на бебето. Бидејќи пиелонефритот е поврзан со значајни несакани ефекти во текот на бременоста, се препорачуваат рутински скрининг тестови за бактериурија при првата пренатална посета и повторно во 28-та гестациска недела. Кај пациенти со значајна бактериурија, симптоматска или асимптоматска, се препорачува третман за да се избегнат можните компликации. Организмите кои се поврзуваат со бактериурија се истите кои најчесто се среќаваат кај некомплицираните уринарни инфекции, а во најголем број тоа е E. coli. Терапијата е на база на антибиотици со релативно низок потенцијал од несакани ефекти, безбедни за мајката и бебето. Давањето на амоксицилин-клавулонат, цефалексин или нитрофурантоин е ефикасно кај 70% до 80% од пациентите. Тетрациклините, сулфонамидите и флуорокинолоните не треба да се даваат во текот на бременоста поради нивните потенцијални несакани ефекти.

Прочитајте:  Контрола на мастите во организмот со природни препарати
Како до превенција од уринарни инфекции во текот на бременоста?

Д-маноза е едноставна молекула на шеќер што се среќава во растенија како што се боровинки, брусници, праски, портокали и јаболка, и кој 30 години се користи како природен препарат за отстранување на E.Coli од уринарниот тракт. Токму благодарение на Д-маноза, брусницата е ефикасна во лекувањето на уринарни инфекции.  Ефектот на Д-маноза е 10 до 50 пати посилен од сок од брусница. Д-манозата е апсолутно безопасна и може да ја користат бремените жени, децата и дијабетичарите.Кога Е. coli бактериите ќе се прилепат до ѕидовите на уринарниот тракт, почнуваат да се шират и тоа предизвикува проблеми како што се често мокрење, печење и болка за време на мокрењето. Д-Маноза делува многу едноставно – кога се користи, E. coli бактериите формираат коагрегати со оваа едноставна молекула на шеќер, а потоа се ослободуваат од телото со мокрење. Притоа добрите бактерии остануваат недопрени. Препорачана доза на Д-Маноза е 2г на ден да се испие со чаша вода.

Uri Royal е единствен препарат на пазарот кој покрај Д-маноза има и пробиотик во својот состав, S. Boulardii. Тој е еден од најдобро истражуваните пробиотици во светот со многу клинички докажани ефекти. Таа има леплива надворешна обвивка на која се прикачуваат E. Coli бактериите и на тој начин помага да се отстранат од телото. Со неутрализирање на E. coli во цревата, ја намалува популацијата на таа бактерија во телото и го спречува нејзиното ширење во уринарниот тракт. Позитивни ефекти има и при  профилаксата на УИ при истовремена употреба со антибиотици. Го скратува времето на дијареа асоцирана со употреба на антибиотици кои често се користат при УИ. Кандидијазата е чест проблем со повторливи УИ; а S. boulardii директно го инхибира растот на C.Albicans. Културата на S. boulardii квасец е отпорна на сите антибиотици, така што може да се зема со нив, без оглед на оброците.

 

М-р Фарм. Лири Шеху


Споделете со пријателите!