novorodencheto-ima-zapek-site-raboti-shto-treba-da-gi-znaete_image
Споделете со пријателите!

Запек кај бебиња кои се хранат со вештачко храна, но може да се појави и кај бебиња кои се дојат.
Станува црвено во лицето… Секое новороденче, како и секое возрасно лице, има индивидуален ритам на дебелото црево. Запекот кај новороденчињата обично се карактеризира со тврда столица. Вашето бебе може да биде запек ако има потешкотии во какањето, плаче кога е време за какање. Кај новороденчиња и бебиња е едно од трите најчести функционални нарушувања на дигестивниот систем. Запек според некои студии, е почеста кај момчињата и, соодветно, кај нив е малку потешка. Обично се наоѓа кај бебиња кои се хранат со вештачко хранење, но во некои случаи може да се појави и кај бебиња кои се дојат. Запек кај доенчиња се дефинира како отсуство на движења на дебелото црево подолго од 48 часа. Повеќето педијатри препорачуваат да се чека овој период пред да се стимулираат движењата на дебелото црево, било да е тоа со клизма.

„Запек кај доенчиња се дефинира како отсуство на движења на дебелото црево подолго од 48 часа.“

Но пред да дојдеме до овие методи, можеме да користиме неколку многу едноставни, но често многу ефикасни методи. На прво место се масажите во областа на дебелото црево – околу папокот. Масажи против колика се вршат и во оваа област – за полесно ослободување на гасови. Притисокот со движења на масажа во опаѓачкиот дел на дебелото црево, кој се наоѓа вертикално, лево и оддалечен околу 2 см од папокот, има особено стимулирачки ефект.Овие масажи може да се прават пред секој оброк, но многу се препорачува да се започне откако ќе зарасне папочната врвца. Освен масажите, важна е и гимнастиката, особено нозете. Движењата се прават на стомакот за да се изврши притисок и на тој начин да се олесни движењето на дебелото црево механички. Нозете се притиснати на стомакот, држејќи се околу 5 секунди и се враќаат во почетната позиција. Овие движења може да се повторат околу 10-15 пати.

Прочитајте:  Дали детоксикацијата е само голема лага?

Пробиотиците се уште еден важен фактор за обезбедување чести движења на дебелото црево. Добра опција се комбинацијата на пре- со пробиотици. Важно е да се напомене дека бидејќи гасовите често се јавува навечер, некои експерти препорачуваат да се даваат пробиотици пред вечерниот оброк, со што се намалува сериозноста на непријатноста. Кај бебињата кои се прилагодени млеко се препорачува внесување на вода. Во првите месеци се препорачува околу 100 ml.

Повеќето педијатри се на мислење дека во случаи кога бебето не чувствува непријатност од недостаток на движења на дебелото црево подолг временски период, промената на млекото може да се одложи. Некои дури препорачуваат да се почека почетокот на хранењето, каде што различна храна се очекува да доведе до посакуваниот ефект.

Материјалот е информативен и не може да ја замени консултацијата со лекар. Бидете сигурни да се консултирате со лекар пред да започнете со било каков третманот на вашето малечко.


Споделете со пријателите!