svetska-nedela-na-imunizacija-2019
Споделете со пријателите!

Имунизацијата спасува милиони животи и е широко признаена како една од најуспешните и најекономични здравствени интервенции во светот.
Европската недела на имунизација (EIW) 2019 има за цел да ја подигне свеста за важноста на вакцинацијата – порака што треба да се спроведе низ целиот Европски регион преку слоганот „Заштити. Спречи. Имунизирај“. Оваа недела, исто така, ќе биде искористена како можност за прослава на секојдневните херои на вакцините – поединци кои придонесуваат за заштита на животите преку вакцинација на толку многу начини – вклучувајќи ги и истражувачите кои развиваат безбедни и ефективни вакцини, креаторите на политики кои осигуруваат дека секое дете има правичен пристап до вакцини, здравствените работници кои администрираат вакцини, родители кои избираат вакцинација за нивните деца, како и секој кој бара и споделува информации базирани на докази за вакцини.

Херои на вакцните

 • Политичарите создаваат медицински, образовни и социјални системи потребни за да се обезбеди правичен пристап до вакцините.
 • Здравствените работници се доверлив извор на информации за вакцините за нивните пациенти. Зголемувањето на свеста за вакцините спасува животи.
 • Секој родител игра клучна улога во заштитата на своите деца и на другите, избирајќи да се вакцинираат. Секое дете заслужува да биде заштитено од болести што може да се спречат со вакцини.
 • Истражувачите на вакцини спасиле милиони животи преку развивање на безбедни и ефикасни вакцини. Актуелните иновации ќе ја прошират оваа заштита на повеќе болести во иднина.
 • Со споделувањето на фактите за вакцините, секој може да помогне да се подигне свеста за имунизација како алатка за заштеда на живот.
 • Работејќи да се осигура дека секое дете ги прима вакцините што ги заслужуваат можеме да создадеме иднина без болести кои може да се спречат со вакцини.
Прочитајте:  20 Oктомври - Светски ден за борба против остеопорозата

Добијте ги фактите

 • Вакцинацијата ја спречува болеста, го штити животот и е силна основа за доживотно здравје и благосостојба.
 • Вакцинацијата против заразни болести го штити не само вакцинираното лице, туку и оние околу нив.
 • Благодарение на вакцинацијата, полио се намалува за 99% од 1988 година. Заедно можеме да ставиме крај на полио.
 • Вакцинацијата на хуманиот папилома вирус (ХПВ) може да спречи до 90% случаи на рак на грлото на матката.
 • ХПВ вакцината во комбинација со редовни скрининг е најефективниот инструмент за спречување на рак на грлото на матката.
 • Малите сипаници се една од најзаразните болести во светот. Невакцинираните мали деца имаат најголем ризик од појава на сипаници и нејзини компликации, вклучувајќи и смрт.
 • Инфекцијата на рубеола кај бремени жени може да предизвика фетална смрт или конгенитални дефекти. Вакцинацијата против рубеола во текот на детството го штити лицето за живот.
 • ХепБ вакцината е 95% ефикасна во спречувањето на инфекцијата и развојот на хронична болест и рак на црниот дроб предизвикани од хепатитис Б.
 • Комбинираните вакцини, како што се вакцината против дифтерија, тетанус и пертусис, го намалуваат бројот на посети и потребни инјекции во клиниката, со што се намалува непријатноста кај детето.

Споделете со пријателите!