Видео игра која ги вежба очите да работат подобро заедно

Видео играта Dig Rush, развиена од Ubisoft, креаторите на Assassin’s Creed во соработка со компанијата Amblyotech, а заснова на истражувањето на офталмолозите на Универзитетот Мекгил, е повеќе од само игра. Таа е дизајнирана да помогне во лекувањето на амблиопија, состојба попозната како синдром на “мрзливо око”, здравствен проблем каде двете очи не се синхонизирани како, меѓусебно, така и со мозокот.

Прв регионален состанок со работилница на Македонското здружение за контрола на интрахоспиталните инфекции (МЗКИХИ)

Eден од условите за влез во Европската Унија е и превенцијата на интрахоспиталните инфекции. Интрахоспиталните инфекции, заедно со резистенцијата на микроорганизмите кон антимикробните средства, во…

Стоп на биолошкиот саат

PharmaNEWS.mk на семинар од областа на инвитро фертилизацијата во Истанбул, Турција, дел од континуирана едукација организирана од страна на Европската организација за човекова репродукција и ембриологија – ESHRE

Побрза исплата на надоместокот на плата за време на боледување или породилно отсуство од работа

Соопштение за јавноста (26.03.2015) Фондот за здравствено осигурување на Македонија информира за новите олеснувања за остварување на правото на исплата на боледувања и породилно отсуство, реализирани…

Заштитете го видот

Навремена и правилна грижа за здрави очи на долг рок Леќата на окото со текот на годините ја губи еластичноста и поради тоа предметите неможе…