Придобивки од лутеин и зеаксантин – моќни антиоксиданти за здрав вид

Лутеинот и зеаксантинот се пред сѐ важни за одржување на здравјето на очите. Тие се единствените диетални каротеноиди кои се акумулираат во мрежницата, особено во регионот на макулата на задниот дел на окото.

Шаховскиот клуб АЛКАЛОИД ќе учествува на Светскиот сениорски екипен шампионат за ветерани за 2023 година

Најсилното шаховско натпреварување за сениори/ветерани во светот, чија организација од страна на Светската шаховска организација (ФИДЕ) е доделена на Шаховската федерација на Македонија, ќе се одржи од 18 до 29 септември, во хотел Изгрев (Струга).