potrebata-da-se-idealizira-za-da-se-saka_image
Споделете со пријателите!

Кога се вљубуваме, идеализирањето на личноста до нас не само што е неизбежно, туку тоа е и потребно. Оваа неконтролирана и страстна состојба, која доаѓа со посебен интензитет, се заснова на посебниот начин на кој ја гледаме личноста во која сме за вљубени.
Кога се вљубуваме, идеализирањето на личноста до нас не само што е неизбежно, туку тоа е и потребно. Оваа неконтролирана и страстна состојба, која доаѓа со посебен интензитет, се заснова на посебниот начин на кој ја гледаме личноста во која сме за вљубени.

Се работи за оној посебен поглед што честопати нè остава во стравопочит. Секоја позитивна особина на другиот ја пренагласуваме. Исто така, секоја негативна особина е намалена, игнорирана, па дури и се смета за шармантна. Процесот на идеализација има одредено времетраење, бидејќи е неизбежно почетниот интензитет да се намали со текот на времето. Не е можно да се одржи оваа состојба, бидејќи таа влијае на нас во секој аспект од животот. Ги намалува нашите нивоа на концентрација и внимание бидејќи целата наша енергија е насочена кон нашата сакана личност.

Биохемиски процес на идеализација

За време на оваа етапа на преувечичување, во нашиот мозок се одвива биохемиски процес кој ствара чувство на зависност. Затоа, оваа состојба често се споредува со употребата на дрога и е слична на лудило.

„Кога сме вљубени, количината на хемикалии како норепинефрин и допамин се менуваат.“

Кога сме вљубени, количината на хемикалии како норепинефрин и допамин се менуваат. Исто така, се зголемува производството на фенилетиламин, невротрансмитер кој провоцира повисок степен на агитација. Предизвикува зголемено отчукување на срцето, црвенило и несоница. Фенилетиламин исто така се создава преку некои намирници, како што е чоколадото. Затоа, овие храни може малку да го олеснат чувството на вознемиреност предизвикано од недостаток на некој близок.

Во состојба на идеализација, некои симптоми може да вклучуваат: Срцеви палпитации, морници и возбуда (што ги нарекуваме пеперутки). Силна вознемиреност, црвенило, ладна пот и зголемување на зениците. Промена на мирисот на телото, парализирачки страв и физичка потреба за присуство на вашата значајна половина.

Меѓу психолошките симптоми се следниве: Фокус на саканата личност, зависност и загуба на сопствениот идентитет.

Желбата за слевање и идеализација се редуваат наизменично со состојби на еуфорија и депресија.

Период на фантазија и идеализација.

Фантазијата доаѓа заедно со идеализација – секој дел од другата личност изгледа одлично. Ние создаваме извонредно битие, играјќи со неговите лични карактеристики, но додавајќи ги и аспектите што ги сакаме.

Прочитајте:  Патолошко лажење наспроти компулсивно лажење

Фантазираме за љубениот лик во секое време. Го гледаме насекаде и го чувствуваме како дел од самите себе. Во овој период можеме да имаме дури и халуцинации. Фантазиите што ги имаме се вртат околу идеалот што сме го создале за она што се нарекува романтична врска.

Во зависност од тоа како ја доживуваме љубовта, ние ќе бараме одреден тип на личност / некој што му припаѓа на овој идеал.

На пример, невозможна љубов, болна, љубов, љубов заснована на конфликт, страсна, трагична љубов, „совршена“ љубов итн.

Одржување на контакт со реалноста

Процесот на идеализирање на личноста што ја сакаме може да потрае некое време. Кога ќе заврши овој период, врската може да се прекине или да се трансформира. Ова е нешто што зависи, пред сè и најважно, од тоа колку е различна реалноста од очекувањата што ги имавме.

Ако личноста што ја идеализиравме воопшто не одговара на нашиот идеал, врската веројатно нема да оди многу далеку.

Овој судир со реалноста може да биде фрустрирачки и трагичен по завршувањето на фантазијата што ја изградивме за време на оваа состојба на преувеличување.

Враќањето во реалноста е фаза во која нашата љубов станува зрела љубов. Оваа транзиција потврдува дека сме со личноста со која навистина сакаме да бидеме и онаа со која сакаме да го споделиме нашиот живот.

Љубовта е можна само кога две лица комуницираат еден со друг од суштината на нивното постоење; кога секој од нив ја доживува својата суштина. Човечката реалност може да се открие само во рамките на ова суштинско искуство – во тоа лежи животот. Ова е местото каде што можете да ја пронајдете фундаменталната љубов. Доживеана на овој начин, љубовта е постојан предизвик, а не место за одмор. Таа е постојано движење, раст и тимска работа. На овој начин без разлика дали постои хармонија или конфликт, радост или среќа, пред сè и основно постои фундаменталниот факт – дека две суштества се доживуваат себеси и едниот и другиот од суштината на нивното постоење.

„Има само еден доказ за постоење на љубовта: длабочината на поврзаноста, виталноста и силата на секој од партнерите; љубовта ја препознаваме по ваквите плодови.“- Ерих Фром


Споделете со пријателите!