ljubov-posilno-e-od-bilo-shto_image
Споделете со пријателите!

Постојат прашања што можат да ви помогнат да проникнете во човечката душа и да разберете со какви луѓе имате работа.
Постојат прашања што можат да ви помогнат да проникнете во човечката душа и да разберете со какви луѓе имате работа. Тие можат да бидат поставени и на познаници и на оние што ќе ги сретнете за прв пат.

Одговорите на следниве 5 прашања можат да ви помогнат подобро да го запознаете вашиот соговорник. И, ако неговото мислење се совпаѓа со вашето, тогаш веројатно сте се сретнале со сродна душа.

Прашања за запознавање на личност

1. „Како сакате да го поминувате слободното време?

Ова прашање може да ви овозможи да се запознаете со:

 • човечките навики;
 • неговиот карактер (без разлика дали е мрзлив, претенциозен, итн.)
 • неговиот број на пријатели и неговата способност да одржува добри односи; неговите хобија и
 • колку тие навистина се интересни;

2. „Што би направил кога би имал милион долари?

Ова прашање ви помага да разберете:

 • човечки животни вредности и приоритети;
 • што недостасува во неговиот живот;
 • неговиот степен на себичност;
 • неговите амбиции;
 • неговите морални принципи и нивото на интелигенција;

Каков е вашиот став кон…?

Ова прашање е (и треба да биде) провокативно. Со негова помош можете да покренете тема што предизвикува дискусија.

На пример, прашајте го соговорникот за неговиот став кон политичките партии, вегетаријанците или феминистките. Би било убаво да се знае како тој го перцепира мислењето на луѓето кои размислуваат поинаку.

Овие типови на прашања ви овозможуваат да сфатите:

 • генералниот светоглед на човекот;
 • нивото на неговата интелигенција;
 • дали е склон кон агресија;
 • дали е човек кој сака да зборува бесмислени работи и не е во состојба да извлече заклучоци од сопственото резонирање;
 • колку е толерантен кон туѓите мислења;
 • колку е толерантен воопшто;
 • дали е сигурен во своите аргументи;
 • дали е лесно да се манипулира;
 • дали има свое мислење;
Прочитајте:  Подгответе се за летно кампување со децата

4. „Ако бевте невидливи, дали ќе се чувствувате обврзани да ги следите општоприфатените норми?

Оваа фаза од разговорот вклучува поставување прашање што е поврзано со одредена морална дилема.

 Внимателно слушајте ги мислењата и размислувањата на вашиот соговорник за да дознаете повеќе за неговите принципи и да откриете дали тие одговараат на вашите.

5. „Што би смениле на овој свет?

Ова е последното прашање на нашата листа. Обрнете внимание на она што тој сака да го „промени“ вашиот соговорник.

На овој начин, можете да научите кои периоди се понагласени – минато, сегашност или иднина – и да го разберете следново:

 • неговиот степен на себичност;
 • и колку се глобални неговите мисли и свест.

Споделете со пријателите!