15-korisni-frazi-za-reshavanje-na-konflikti_image
Споделете со пријателите!

Конфликтите се нормален дел од секое општествено опкружување, но добро е да знаете како да се справите со нив.
Сите ние понекогаш мораме да се справиме со конфликтни ситуации – и на работа и во приватниот живот. Конфликтите се нормален дел од секое општествено опкружување, но добро е да знаете како да се справите со нив.

Погледнете некои корисни фрази кои ќе ви помогнат да излезете од конфликтната ситуација на најдобар можен начин.

1. Ајде да се одмориме, да размислиме и потоа да донесеме одлука

Понекогаш, за да прекинете протокот на взаемни обвинувања, критични забелешки и непријатни коментари, само треба да кликнете на копчето „пауза“. Земете пауза од 5 секунди и обидете се да се сетите зошто спорот започна. Можеби нема причина, можеби аргументот започнал само затоа што и двајцата сте во лошо расположение. Ако е така, направете пауза тргнете се од местото на конфликт, вдишете и издишувајте и големи се шансите дека спорот ќе заврши природно.

2. Јас разбирам зошто сте вознемирени

Ако вашиот партнер/соговорник е заробен од емоции и не споделува конкретни аргументи, само обидувајте се да се ставите во неговото/нејзиното место. Ова нема да ви помогне да го избегнете конфликтот, но ќе го направи вашиот разговор поконструктивен.

3. Ајде да го решиме овој проблем заедно!

Запомнете, оваа фраза може да ја зачува вашата врска само ако можете да го слушнете и да го прифатите мислењето на некој друг. Ова покажува дека се грижите за оваа личност и дека сте подготвени да ги слушнете причините за нивниот гнев.

4. Ти си толку убав/а кога си лут/а!

Посветеноста, дури и за време на спорот, може да направи вистински чуда. Кога слушаме комплименти или пофалби, нашето тело започнува да го произведува хормонот на среќата. Можете да предпоставите што би бил резултатот од оваа забелешка – вашиот противник се насмевнува, неговиот тон се омекнува и конфликтот наоѓа решение.

5. Ајде да престанеме да се караме

Ова е едноставна, но многу ефективна фраза. Ако мислите дека конфликтот отишол предалеку, најдобро е да се запре во овој момент. Нема причина да се докажувате кој е во право, а кој не е, бидејќи кога станува збор за односи, за победници не може да се зборува. Всушност, ако ја влошувате својата врска поради овој конфликт, и вие ќе изгубите, без разлика кој го предизвикал спорот.

6. Јас те разбирам

Оваа фраза е вистински спасител. Нормално, ниту една од страните во спорот не е подготвена да ја слушне другата страна, па затоа една од вас треба да ја каже оваа фраза. Ова ќе биде првиот чекор во решавањето на конфликтот без расправање и покачување на тонот.

7. Ајде да го разгледаме ова од некоја друга гледна точка

Да се ​​биде во можност да се види проблем од различни перспективи е една од карактеристиките на зрело лице. Двајца луѓе во дијалог имаат најмалку две различни точки на гледање, што значи дека е двојно полесно да се најде компромис.

8. Помогни ми да разберам / објасни ми што мислиш

Кога двајца луѓе се караат, тешко е да се размислува јасно. Поминете некое време и замолете го вашиот партнер да ја објасни својата позиција. Можеби тоа не е толку неприфатливо како што сте мислеле на почетокот на спорот.

Прочитајте:  Нормален развој на детето во четвртата година

9. Што можам да направам за да се промена ситуацијата?

Ако сте подготвени за компромис, оваа фраза може да ви помогне да избегнете поголем скандал. Вашиот партнер или соговорник можеби ќе сака да преземе акција, така што ова е совршен начин да ја изразите својата подготвеност за да добиете детални инструкции за постапките кои треба да ги направите. Секогаш е добро да се знае што очекува другиот од вас, дури и ако не можете да го направите токму тоа што тој или таа го сака.

10. Сме се справиле и со потешки работи. Ќе го преживееме и ова!

Ако вие и вашиот партнер сте се соочувале со многу потешки проблеми во минатото, тогаш ќе можете да го надминете ова. Тоа е само спор што нема да ја расипе вашата врска. Користете ја оваа фраза за потсетување дека сте одличен тим и нема ништо што не можете да го направите. Заедно може да се справите со се.

11. Не е потребно да зборувате толку грубо со мене

Ако аргументот постепено станува скандал, обидете се да го избегнете тоа на било кој начин. Не се предавајте на емоциите. Доколку е потребно, излезете од собата и останете сами подолго време. Потоа дојдете си на себе и само тогаш се враќате и се обидувате мирно да го решите проблемот.

12. Како можам да го поправам ова?

На пример, ако на вашиот шеф не му се допаѓа вашиот извештај, се што треба да направите е да побарате нови инструкции за да ја поправите ситуацијата. Обидете се да добиете што повеќе информации за тоа што точно треба да се направи. Ова ќе ви помогне да го прекинете конфликтот и да го избегнувате во иднина.

13. Кажи ми што те нервира во мене?

Ако видите дека на еден од вашите колеги не му се допаѓате, најдобро што можете да направите е да дознаете што точно ги иритира. Дури и ако не можете да го промените ова, ќе покажете дека сте разумна и зрела личност.

14. Да, во право си

Обидете се да се согласите со вашиот соговорник и ќе постигнете неверојатни резултати. Ако работите во областа на продажба и еден од вашите клиенти не е задоволен со производ или услуга, започнете го разговарот со таа фраза. Кога луѓето ќе сфатат дека го слушате нивното мислење, поверојатно е дека ќе дојдете до конструктивен разговор со кој ќе го решите проблемот.

15. Јас сум со тебе…

Ако треба да спроведете тежок разговор, почнете со таа конкретна фраза. Дури и ако вината е ваша, така ќе ја покажете подготвеноста да се поправи ситуацијата или да најдате начин да го решите настанатиот проблем, ќе постигнете навистина неверојатен ефект. Објаснете му на човекот со кој имате недоразбирање дека сте во истиот тим и ова ќе ви помогне да избегнете конфронтација.


Споделете со пријателите!