Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (45-та недела, до 10.11.2019)
Во текот на 45-та недела од 2019 година (од 04.11.2019 – 10.11.2019), пријавени се 39 (I=1,9/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 10 во споредба со минатата недела (n=29).

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 7 материјали за тестирање на грип. Сите тестираните материјали се негативни на присуство на вирусот на инфлуенца.

Бројот на пријавени лица оваа недела е повеќе од двојно помал споредено со 45-та недела од минатата сезона (n=84), а во однос на бројот за 45-та недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) постои двојно намалување (n=78).

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=36,38/100.000). Активноста на вирусот на грип е под сезонското ниво, односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!