meteoropatija-pharmanews
Споделете со пријателите!

Веќе сте забележале дека некои луѓе се чувствуваат уморни кога се менуваат временските услови, но и покрај тоа не можат да заспијат, некои луѓе се нервозни кога е студено, додека некои луѓе се чувствуваат тажни и депресивни кога врне дожд. Како медицината ја објаснува оваа состојба?
Веќе сте забележале дека некои луѓе се чувствуваат уморни кога се менуваат временските услови, но и покрај тоа не можат да заспијат, некои луѓе се нервозни кога е студено, додека некои луѓе се чувствуваат тажни и депресивни кога врне дожд. Ова е затоа што нивната способност да функционираат правилно зависи многу од временските услови. Овој ефект на промена на времето врз однесувањето и здравјето на луѓето се нарекува метеоропатија.

Веќе сте забележале дека некои луѓе се чувствуваат уморни кога се менуваат временските услови, но и покрај тоа не можат да заспијат, некои луѓе се нервозни кога е студено, додека некои луѓе се чувствуваат тажни и депресивни кога врне дожд. Ова е затоа што нивната способност да функционираат правилно зависи многу од временските услови. Овој ефект на промена на времето врз однесувањето и здравјето на луѓето се нарекува метеоропатија.

„Терминот метеоропатија е изведен од грчките зборови „метеора“ (тогаш познати како “нешта високо во воздухот”) и од „патос“ (болест, страдање или болка). Метеора се однесува на температура, влажност, барометарски притисок и сл. Оној што страда од метеоропатија се нарекува метеоропат.“

Метеоропатијата се однесува на појава на разни симптоми и реакции во нашето тело како резултат на временските промени. Постојат многу фактори поврзани со времето кои влијаат на нашето тело, на пр. температура, УВ зраци, влажност на воздух, ветер, воздушен притисок, појава на дожд, грмотевици и ефект на јонизација.

Најпогодени се луѓето во средна возраст, особено жените, но без разлика, секој може да биде афектиран. Терминот метеоропатија е изведен од грчките зборови „метеора“ (тогаш познати како “нешта високо во воздухот”) и од „патос“ (болест, страдање или болка). Метеора се однесува на температура, влажност, барометарски притисок и сл. Оној што страда од метеоропатија се нарекува метеоропат.

Како медицината ја објаснува ова состојба?

Секогаш кога времето се менува, се создаваат електромагнетни импулси кои имаат влијание врз нашиот организам и го поттикнуваат да одговори и да се адаптира. Значи, на овој начин, електромагнетните бранови, односно времето, особено ненадејните промени докажано го оптоваруваат организмот. Промените во времето се придружени со промена на електромагнетни импулси. Тие имаат директно влијание врз хипоталамусот во мозокот, односно генераторот на хормони. Тоа резултира во зголемување на екскреција на хормони на стрес(кортизол), како и намалување на хормонот на среќа(серотонин, ендорфин). Тоа доведува до зголемена вознемиреност, иритабилност, појава на главоболка и др.симптоми. Високиот атмосферски притисок ги стеснува крвните садови, што доведува до покачување на крвниот притисок, додека нискиот атмосферски притисок делува обрнотно, односно го снижува крвниот притисок. Слично на тоа, промената на временските услови, исто така, влијае на зглобовите и коските и може да предизвика силна болка.

Прочитајте:  Идни лекари учат преку видео игри

Симптомите може да се појават 24 – 48 часа пред промената на времето. Тие се особено распространети кај чувствителните луѓе. Најчестите симптоми се следниве:

 • Депресија
 • Главоболка
 • Вртоглавица
 • Физичка слабост
 • Хипертензија
 • Зголемена чувствителност на болка во зглобовите и мускулите
 • Влошување на симптомите на постојните болести
 • Промени во расположението
 • Зголемено срцебиење(тахикардија)

Метеоропатијата може да биде примарна или секундарна:

 • Примарната или основната метеоропатија влијае на здравите луѓе. Се јавува во форма на промени во расположението, слабост на телото и тешкотии при спиење или болка при промена на временските услови,
 • Секундарната метеоропатија се јавува кога постојната болест се влошува како резултат на временските промени. Може да резултира во покачување на крвниот притисок, воспалителни и дегенеративни заболувања на мускулно-скелетен систем, како и болка во зглобовите.

Со цел да се спречи непријатноста, потребно е да се внимава на временската прогноза. Следниве се неколку совети што можат да помогнат во ублажување на симптомите на метеоропатија:

 • Престојувате што е можно повеќе на отворено. Немојте да се криете во затворен простор, со тоа дополнително го интензивирате негативниот ефект од времето, дајте му на сопственото тело и расположение подобра аадаптација , излезете и живејте во хармонија со времето што ве опкружува.
 • Физичката активност и вежбањето ја зголемуваат нервната еластичност и ве прават поотпорни на климатските флуктуации и промените во временските услови.
 • Употребата на растителни чаеви и додатоци во исхраната се навистина ефикасни.
 • Употребата на лимон во комбинација со ѓумбир ја намалува нервозната раздразливост и напнатоста.
 • Дневната употреба на неколку капки масло од лаванда ја чисти главата и помага при несоница.
 • Во случај на голема магла и висока влажност, луѓето кои се соочуваат со хронични заболувања, особено астматичарите, особено може да доживеат здравствени тешкотии. Ова може да се спречи со тоа што ќе останете во топла внатрешност и пиете чаеви, односно сте хидрирани. Ова поттикнува подобра циркулација на крвта.
 • Преголемото затоплување при ладно време ја забавува циркулацијата. Затоа, внатрешната температура треба да се чува на околу 20 степени. Покрај интензивните главоболки, високата температура во затворено може да го ослабне и имунитетниот систем, затоа што мукозните мембрани се далеку поподложни на инфекции при топло.
 • Доколку вашето тело реагира повеќе и повпечатливо, со интензивирачка главоболка, несоница, лошо расположение, тоа сосема е нормално. Сепак, ако симптомите потраат подолго, или ако се влошат, не заборавајте да се консултирате со лекар.

Споделете со пријателите!