benigna-hiperplazija-na-prostatata-medicinski-tretman_image
Споделете со пријателите!

За мажите со тешки симптоми постои третман со лекови или операција која е генерално успешна
Бенигна простатична хиперплазија или накратко БПХ е состојба која значи зголемување на простатата и како резултат на тоа има блокирање на протокот на урина. Се јавува само кај мажи каде околу 8 проценти од мажите на возраст од 31-40 години имаат БПХ. Овој процент се зголемува за 40 до 50 проценти кај мажите на возраст од 51-60 години и над 80 проценти кај мажите постари од 80 години.

Симптомите предизвикани од БПХ се често мокрење во текот на денот и ноќта, бавен, или наизменично слаб млаз, како и истекување. Овие симптоми се нарекуваат симптоми на долниот уринарен тракт (ЛУТС). За мажите со тешки симптоми постои третман со еден или повеќе лекови или операција која е генерално успешна.

Третманот може да биде со лекови, бихејвиорална терапија и/или хируруршки третман.

Лекови

Постојат две класи на лекови кои вообичаено се користат во третманот на БПХ: алфа-адренергични антагонисти и инхибитори на алфа-редуктаза.

Алфа-адренергични антагонисти – Се лекови кои ги релаксираат мазните мускули на вратот на простатата и мочниот меур, а со тоа олеснување на протокот на урината. Во оваа категорија постојат најмалку четири: теразосин , доксазосин, тамсулозин и алфузосин. Теразосин и доксазосин биле развиена за лекување на висок крвен притисок, но подоцна се покажале како корисни за третман на оваа состојба.

Алфа-адренергични антагонисти делуваат брзо и обично се препорачуваат како прв третман на мажи со умерени симптоми.

Теразосин, доксазосин и ефектите на крвниот притисок се влошува кога се комбинираат со лекови за еректилна дисфункција (ЕД), како што силденафил, варденафил и на тадалафил. Овие лекови не треба да се користат кај луѓе кои ги користат теразосин или доксазосин. Tamulozin и алфузосин обично не реагираат со лекови за ЕД.

Прочитајте:  Крај на вирусите преку „добрите” бактерии

Алфа-редуктаза инхибитори – Инхибитори на 5-алфа редуктаза го инхибираат производството на дихидротестостерон (DHT) тестостерон; DHT е хормон вклучен во зголемување на простатата. Овие лекови може да го спречат понатамошниот раст на простата, или, во некои случаи, да доведат до нејзино намалување. Два лека спаѓаат во оваа категорија- Финастерид и Дутастерид.

„Ефектот на алфа-редуктаза инхибитори обично се гледа шест месеци по почетокот на третманот“

Инхибитори на 5-алфа редуктаза се најефикасни кај мажите со голема простата. Со употребата на инхибитори на 5-алфа-редуктаза, се намалува ризикот од уринарна ретенција (целосна неспособност да го испразните мочниот меур) и потребата за хируршка интервенција, обично ефектот се гледа шест месеци по почетокот на третманот.

За мажите со тешки симптоми, оние со голема простатата (> 40 g) и мажи кои немаат задоволителен одговор на највисока доза на алфа-адренергични антагонисти, често се препорачува третман во комбинација алфа-адренергични антагонисти и инхибитори на 5-алфа-редуктаза.

Бихејвиорална терапија

Сите мажи со БХП треба да избегнуваат лекови кои ги влошуваат симптомите или може да предизвикаат уринарна ретенција. Тука спаѓаат седативни антихистаминици (на пример, дифенхидрамин и деконгестиви.

benigna-hiperplazija-na-prostatata-medicinski-tretman_image1Промени во стилот на живот може да биде корисно за луѓе со често мокрење. Овие измени вклучуваат избегнување на внес на течности пред спиење или напуштање на куќата, конзумирање на помали количини на течност кои што ја зголемуваат фреквенцијата на мокрење (на пр. кофеин и алкохол). Во случај на двојно празнење, човекот треба да го испразните мочниот меур, да почека момент, а потоа да се обиде повторно да уринира. Стресот, треба да се избегнува.

Хируршки третман

Ако терапијата со лекови не е ефикасна во олеснување на симптомите на БПХ се препорачува хируршки третман.

Д-р Гази Мустафа – специјалист уролог


Споделете со пријателите!