shest-zabludi-za-plodnosta_image
Споделете со пријателите!

Колку всушност сте информирани околу прашања поврзани со плодноста и зачнувањето?
Истражувањата покажуваат дека многумина се погрешно информирани за плодноста и зачнувањето. Ви претставуваме дел од нив.  

Заблуда бр. 1: 45 се новите 35

Факт: Плодноста кај жената започнува да опаѓа во доцните дваесетти години. Жените кои сакаат да ја одложат својата бременост и тоа да го направат по 35 тата година, потребно е подобро да размислат за предизвиците и евентуалните потешкотии со кои може да се соочат.

Заблуда бр. 2: Пиењето сируп за кашлица ги подобрува шансите за бременост

Факт: Хемикалиите кои помагаат за подобрување на кашлицата во сирупот може да направи и грлото на матката да лачи повеќе секрет и со тоа да ја привлекува подобро спермата. Но, за тоа, велат научниците, треба да пиете навистина многу сируп, а сите знаеме каков ефект може да предизвика земање повеќе од препорачаната доза од некој лек. За истите ефекти, може да си набавите пилули, кои се продаваат во аптеките.

Заблуда бр. 3: Полесно е да забремените вториот пат

Факт: Жените со својата прва бременост веќе ја “докажале“ својата плодност во тој момент. Меѓутоа, времето не е најдобар пријател во овој случај, и секоја бременост е засебна ситуација. Многу од жените кои првиот пат немале никаков проблем, се разочарани поради причините кои им ја отежнуваат втората бременост.

Заблуда бр. 4: Вашата позиција за време на сексуалниот однос влијае врз плодноста

Факт: Има неколку студии кои биле во можност да ги покажат разликите во зачнувањето врз основа на сексуалната положба. Сепак, важно е жената да мирува кратко време, односно, треба мирно да лежи неколку минути за спрематозоидите да стигнат до нивната дестинација.

Прочитајте:  Менопауза – како да уживате во најубавите години

Заблуда бр. 5: Неплодноста е женски проблем

Факт: Причините за неуспешното зачнување се поделени, односно тие се 40% – 40 % за секој партнер подеднакво. Останатите 20% се останати фактори кои исто така влијаат врз плодноста (стрес, болести, животни неприлики). Женските проблеми се водат од проблеми со овулацијата, или ендометриоза. Што се однесува до мажите, нивните најчести проблеми се слаба подвижност на сперматозоидите, малку сперматозоиди или ненормален облик на спермата. 

Заблуда бр. 6: . Треба да имате секс само за време на овулација

Факт: Истражувањата покажуваат дека многу двојки всушност забремениле во период кој го пресметале дека е неплоден. Најштетно е однесувањето кое претпоставува чекање на точно одреден плоден ден и да се чека само  на него.


Споделете со пријателите!