kako-rabotnicite-da-postignat-balansiran-i-zdrav-zhivot_image
Споделете со пријателите!

Фреквентни здравствени ризици кои може значајно да влијаат врз работоспособноста и ефективноста на вработените.
Одржувањето на доброто физичко и духовно здравје, меѓу другото, е клучно за постигнување на долгорочен успех во работата. Денес ќе продискутираме за одредени фрекфентни здравствени ризици кои може значајно да влијаат врз работоспособноста и ефективноста на вработените.

Проблеми со стрес и несоница

Современиот животен стил и желбата за кариерен напредок, во комбинација со големите очекувања на компаниите и нашите семејства честопати не ставаат во состојба на континуиран притисок и стрес кој не секој успева да го менаџира. Првите знаци се гледаат во нарушување на психичката состојба како резултат на континуираниот стрес: расеаност, раздразливост, напнатост, хиперактивностанксиозност и несоница. Луѓето кои се прегорени стануваат постојани напнати, имаат потешкотии во концентрацијата, меморијата и учење на нови нешта.

„Првите знаци се расеаност, раздразливост, напнатост, хиперактивност, анксиозност и несоница.“

Заради сето ова кај нив е нарушена способноста за извршување на нормалните активности што секако негативно влијае на бизнисот. Ако не ги препознаеме симптомите на прекуемерен стрес, и не реагираме соодветно, последиците се: исцрпеност, чувство на неценетост, незаинтересираност за работата и домот, повлекување и депресија. Не треба да заборавиме и дека стресот предизвикува пад на имунитетот и подложност на инфективни болести.

Проблеми со седечки начин на живот и несоодветна исхрана

Слабата физичка активност и јадењето на брза храна поради немање време за себе си носи ризици од специфични физички проблеми: зголемена телесна тежина, покачен холестерол и крвен притисок, срцебиење и аритмија, како и проблеми со ‘рбетот (искривување, дископатија, дискус хернија итн.). Кога на ова ќе го додадеме пушењето и прекумерна употреба на кофеински напитоци доаѓаме во ситуација во која здравјето на работникот е сериозно нарушено, а неговата работоспособност намалена. Доколку не се направат соодветни промени во животниот стил следат ризици од подолготрајни боледувања па дури и животно загрозувачки состојби како инфаркт или мозочен удар. Во оваа смисла редовните систематски прегледи се многу важни (особено после 40тата) и треба да се сфатат многу сериозно.

Имунитетски проблеми

Речиси секој вработен барем неколку дена годишно отсуствува од работа поради некоја (најчесто респираторна) инфекција. Иако патогените се постојано присутни околу нас, сепак потребно е да настапи пад на нашиот имунитет за да се разболиме. Во таа смисла најголем удар врз нашиот имунитет прави променливото и влажно време, загадениот воздух во градските средини, животот во затворен климатизиран простор, стресот и несоодветната исхрана. Последиците од падот на имунитетот се зачестени појави на настинки, грип и бактериски инфекции, алергиски реакции и зголемена употреба на антибиотици кои прават дополнителни штети на нашиот имун систем.

Како работниците да постигнат балансиран и здрав живот?

 • Направете листа со приоритети и делегирајте дел од прекумерните обврски.
 • Не оставајте незавршени работи, тоа е најкраткиот пат до мирен сон!
 • Не ја носете работата дома! Искористете ги викендите за дружење со семејството и пријателите, посета на нови места или правете несекојдневни активности!
 • Прескокнете ја вечерата. Последниот оброк нека ви биде најдоцна до 19 часот.
 • Не заборавајте да внесете барем 3 различни сезонски овошја и барем 2 типа зеленчук секој ден.
 • Избегнувајте пржена храна! Помеѓу оброците наместо пржени грицки користете печени јаткасти плодови кои ќе Ви дадат дополнителна енергија и ситост.
 • Пијте барем 2л вода на ден, најдобро наутро до 12ч кога способноста за детоксикација на организмот е најголема!
 • Заменете ги слатките со овошје! Благото е причина за зголемена телесна тежина и ризик фактор за дијабет.
 • Научете се на исхрана со помалку сол! Големиот внес на натриум создава ризик за покачување на крвниот притисок и ја нарушува функцијата на бубрезите.
 • Не претерувајте со кофеинот! Две кафиња на ден се сосем доволни и гледајте последното да го конзумирате до 16часот.
 • Престанете да пушите и избегнувајте движење/вежбање во периоди на високо загадување на воздухот! Наместо тоа користете ги викендите за излет на планински свеж воздух.
 • Засилувајте го вашиот имунитет во периоди на голем стрес со природни производи на база на пробиотици, бетаглукани, цинк и витамин Ц.
 • Барем 1 годишно направете проверка на крвната слика, урината и телесен преглед.
Прочитајте:  Како до здрава бременост и здраво бебе!

И најважно најдете време за секојдневна физичка активност барем 30 минути и сопствено хоби барем еднаш неделно! На овој начин најсоодветно ќе го менаџирате стресот.


Споделете со пријателите!