Правилен тренинг, исхрана и суплементација – клучни фактори за успешни подготовки за Вашиот прв полумаратон!

Трчањето е еден од ретките спортови кој што го практикуваат и млади и стари, професионалци, рекреативци или луѓе кои сакаат да се вратат во форма. Сепак трчањето на полумаратон е исцрпувачка трка која бара исклучителна физичка и ментална подготовка. Во овој спорт, најчесто, не се натпреварувате со другите, туку со самиот себе.

Дебелина во детската возраст – здравствен проблем од епидемиски размери!

Бројни студии покажуваат значаен пораст на лицата што живеат со дебелина низ целиот свет а особено во развиените земји. За жал проблемот започнува уште во детството бидејќи статистиката покажува 4 кратно зголемување на обезните деца и адолесценти во изминатите 30 години во светот, а овој тренд го прати и Македонија.

Атлетско стапало – чест и сериозен проблем кај физички активната популација

Атлетско стапало е инфекција која најчесто се јавува на кожата на стапалото помеѓу прстите, но може да се прошири и на другите делови на стапалото и ноктите. Оваа болест името го добила бидејќи најчесто се јавува кај спортисти кои поголем дел од денот го поминуваат во спортски обувки.

Мачнина при патувања – голем проблем за децата и главоболка за нивните родители

Во пролетно-летниот период значајно се зголемува бројот на патувања. Иако патувањето во фамилијарно опкружување, генерално е извор на убави спомени, честопати истото знае да се претвори во кошмар особено за децата кои имаат напади на т.н. ‘’морска болест’’ (болест на движење) и секако нивните родители.

Стрептококни инфекции кај деца – тивка епидемија во пост корона периодот

Стрептококните бактерии се многу заразни и се пренесуваат брзо и лесно, особено во колективи како градинки и училишта. Освен по капков пат (кивање, кашлање), инфекцијата може да се пренесе и преку предмети. Малите деца се заразни за својата околина за време на болеста, околу 10 дена. Најчеста манифестација е ангина, потоа скарлатина (шарлах), кожни болести, болести на ушите, синусите, а поретко пневмонија, сепса, гноен менингит.

Камен во бубрег чест и непријатен здравствен проблем особено кај машката популација

Едно од најнепријатните заболувања на уринарниот тракт е т.н. камен во бубрег, кој најчесто се јавува кај луѓе на возраст помеѓу 20 и 55 години, а застапеноста на овој проблем е двапати поголема кај машката популација.

Што е респираторен синцицијален вирус (РСВ) и што предизвикува?

РСВ инфекцијата е сезонско заболување. Кај нас епидемии на РСВ инфекции се јавуваат од ноември до април, со пик во текот на јануари и февруари. Околу 90% од децата ја преболуваат првата РСВ инфекција во првите две години од животот, а повеќе од 40% од заразените деца развиваат симптоми на бронхиолитис и/или пневмонија, а околу 1-2% од овие пациенти бараат болничко лекување поради потешки симптоми или развој на компликации.

Мастопатија – непријатен здравствен проблем кој засега голем дел од женската популација

Мастопатија (дисплазија на дојка) е термин кој означува присуство на промени во ткивото на дојката, кои во различен степен покажуваат знаци на атрофија, хиперплазија и/или метаплазија на различни ткивни компоненти на млечната жлезда.

Цистичната фиброза мултисистемска живото-засегнувачка наследна болест

Најголемиот морбидитет и морталитет е резултат на белодробна болест. Оштетувањето на белите дробови е предизвикано од опструкција на дишните патишта од вискозни, густи секрети, резултирачки повторувачки и хронични инфекции и перзистентен инфламаторен одговор, кој води до прогресивно оштетување на белодробното ткиво.

Пролетен замор и недостаток на енергија

Пролетниот замор е предизвикан од хормоналните промени во телото поради промената на сезоната и се јавува во рана пролет (март, април). Сите промени, дури и добрите, понекогаш носат со себе елементи на анксиозност, а тоа е почесто случај со чувствителни групи на луѓе склони кон депресија и анксиозност.

Успешна контрола на ГЕРБ – сериозен здравствен проблем за голем % од возрасната популација

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се јавува кај 30-40 % од возрасните и е хронично дигестивно нарушување при кое киселината од желудникот стигнува во хранопроводот, предизвикувајќи симптоми како печење, подригнување, болка во градите итн.

Како да препознаеме хернија (кила) кај децата?

Причина за иритација на очите може да бидат и ниски температури, директна сончева светлина, силен ветер или прашина, иритација од производи за чистење, козметика за лице, сапуни, шампони или пливање во хлорирана вода во базен. На очното здравје негативно влијаат и нашите лоши животни навики како што се пушењето, конзумацијата на алкохол, недостаток на сон, како и недоволен внес на витамините А, Б, Ц, Е и каротеноиди со исхраната.