od-loso-poloso
Споделете со пријателите!

Доколку постојано сте нерасположени, на крајот можете да го извлечете подебелиот крај. Една студија на Journal of Consumer Psychology покажала дека лошото расположение може да поттикне лоши прехрамбени избори. Лошо расположените луѓе биле посклони при избор на покалорична храна без да се грижат за последиците предизвикани од консумирањето, во однос на оние кои биле добро расположени. Авторот на оваа студија претпоставува дека причината може да е од еволуциска природа. Негативните емоции сигнализираат проблем и поттикнуваат желба за моментално решение, а при тоа се занемарува иднината. 

Затоа, кога и да се почувствувате лошо или нерасположено пред јадење или пред да одите да купувате храна, мислете на нешто позитивно или за нешто што не ви создава грижа или стрес.


Споделете со пријателите!