tretman-na-opstipacija-za-vreme-na-bremenost_image
Споделете со пријателите!

Опстипацијата е чест проблем за време на бременоста.
Кај педесет проценти од бремените жени во одреден момент од бременоста се јавува констипацијата, која предизвикува абдоминална болка. Една од причините за опстипација за време на бременоста е зголемување на хормонот прогестерон, кој ги релаксира мазните мускули низ телото, вклучувајќи го и дигестивниот тракт. Тоа значи дека храната полека поминува низ цревата. Бремените жени можат да преземат некои мерки за да се избегне запек, вклучувајќи го и следново: Одржување на исхрана богата со растителни влакна. Исхраната треба да биде богата со храна со висока содржина на влакна, како што се овошје, зеленчук, цели зрна, грав, сливи и житарки. Дневниот внес треба да инесува 25 до 30 грама влакна дневно. Одржување на соодветен внес на течности е исто така многу важно во текот на бременоста.

Движењето на храната низ телото е забавено за време на бременоста, што овозможува повеќе вода од вообичаено да се отстрани, што може да доведе до појачани столици и запек. Важно е бремените жени да пијат многу течности, особено ако го зголемуваат внесот на влакна. Соодветната хидратација може да им помогне на столиците да останат меки. Идеално, 10 до 12 чаши течност треба да се пие секој ден. Диетата со висока влакна, измешана со многу течности, е најефикасна комбинација за помагање на телото ефикасно да го елиминира отпадот. Дозата на течности можеби ќе треба дополнително да се зголеми во топли или влажни средини или кога ќе вежбате. Зголемениот внес на течности, исто така, треба да се одржува по раѓањето на бебето, бидејќи телото ќе користи колку што е можно повеќе течност за да го направи мајчиното млеко.

„Физичката активност во текот на бременоста помага во подоцнежните фази на бременоста како и за време на породувањето.“

Намалената физичка активност ја зголемува веројатноста за појава на опстипација. Ангажирањето во умерени вежби како пливање, пешачење и други аеробни активности ги стимулира цревата, кои можат да ја подобрат интестиналната функција и да спречат опстипација. Жените треба да се стремат да вежбаат околу 20 до 30 минути најмалку три пати неделно, но треба да бидат активни и на дневна основа. Вежбањето за време на бременоста не претставува опасност за бебето. Студиите покажуваат дека жените кои остануваат физички активни во текот на бременоста се соочуваат со помалку проблеми во подоцнежните фази на бременоста и за време на породувањето. Вежбите кои ги зајакнуваат мускулите се особено корисни затоа што подобрената мускулна сила може да помогне во носењето на тежината која се добива за време на бременоста. Овие вежби исто така, ќе ја подобрат циркулацијата, како и олеснување на болката во грбот.

Прочитајте:  од три деца се физички активни секој ден

Важно е да се одржи задоволително ниво на железо за време на бременоста, но премногу железо може да придонесе за опстипација. Здравата исхрана честопати е доволна за да обезбеди адекватно железо за време на бременоста Се препорачува трудниците да го проверат нивото на железо да дискутираат за какви било препораки за надополнување со додатоци во исхрана, доколку е потребно.

Доколку овие совети не помогнат лаксативите се втора линија на терапија. Притоа се препорачува да се користат осмотски лаксативи , кои не се апсорбираат системски и не се поврзани со сериозни несакани ефекти. Сепак, како и кај општата популација, се препорачува лаксативите да се користат само краткорочно или повремено за да се избегне дехидрација или електролитен дисбаланс.

Д-р Срѓан Ѓорѓевиќ – специјалист по гинекологија

PharmaS_ProBalans_LAKSAMOL_700x90


Споделете со пријателите!