laksamol-pharmas-komercijalen-tekst-filip-ackoski
Споделете со пријателите!

Опстипација или запек е состојба која погодува дури 30% од популацијата а најпогодени се жените и постарите лица. Симптомите се многу непријатни и вклучуваат надуеност и стомачна болка а нередовното празнење на цревата може значително да го наруши квалитетот на нашиот живот. Опстипацијата најчесто е банална појава и честопати е поврзана со неурамнотежена исхрана. Сепак доколку стане секојдневен проблем може да донесе сериозни компликации како хемороиди па дури и потреба за итна хируршка интервенција.

Во решавањето на овој проблем честопати користиме лаксативи од хемиска природа кои покрај прочистувањето можат да предизвикаат одредени нарушувања како: грчеви, стомачна болка и навикнување.

Токму затоа PharmaS ви нуди ефикасно и безбедно природно решение
против опстипацијата – Laksamol

Што е Laksamol?

laksamol-pharmas

Laksamol претставува нов додаток во исхраната за прочистување на организмот и редовно празнење на цревата! Содржи природни состојки – лактулоза која придонесува за забрзување на движењето на цревната содржина и  глукофрангулин од екстракт од кора од крушина (Rhamnus frangula L.).

Клучни предности на Laksamol?

 • Сигурно и ефикасно решение кое на нежен начин помага при опстипација;
 • Помага за воспоставување на редовно празнење на цревата;
 • Не предизвикува грчеви;
 • Содржи природни состојки кои не предизвикуваат навикнување;
 • Пријатен вкус на портокал;
 • Едноставна употреба – 1 кесичка на ден.

Карактеристики и дејство на состојките на Laksamol?

Лактулоза

 • Лактулозата е дисахарид која при доаѓањето во дебелото црево се разградува од страна на бактериите на цревната микрофлора (пребиотик) до органски киселини со мала молекулска маса.
 • Лактулозата е осмотски лаксатив кој делува преку зголемување на секрецијата на вода во луменот на тенкото и дебелото црево и преку зголемување на цревната содржина.

Екстракт од кора од крушина

 • Екстракт од кора од крушина содржи глукофрангулин и франгулин кои доаѓаат во облик на моно и дигликозиди кои не се разградливи од страна на ензимите за варење поради што не се апсорбираат во горниот дел на дигестивниот тракт.
 • Крушината делува преку 2 механизма:
  • Контактна стимулација на мотилитетот на дебелото црево (со стимулација на неуроните, се поттикнува мотилитетот)
  • Го регулира процесот на секреција, спречува апсорпција на вода и електролити (антиапсорптивен ефект) и ја засилува пропустливоста на меѓуклеточните врски, што ја зголемува секрецијата на вода во луменот на цревата.

Начин на употреба:

1 кесичка да се раствори во 100-200 мл вода. Да се испие свежо подготвено.

Laksamol  ЕФИКАСНО И БЕЗБЕДНО ПРИРОДНО РЕШЕНИЕ ПРОТИВ ОПСТИПАЦИЈА!

ПхармаС Лекови дооел

Pharmas logo.fh10

Бул.8-ми Септември 2/2-2/5
1000 Скопје Р.Македонија
тел.: 02 / 2550 350 факс: 02 / 2550 351
office@pharmas.mk
www.pharmas.mk
www.laksamol.hr

PharmaS_ProBalans_LAKSAMOL_700x90

 * Комерцијален текст


Споделете со пријателите!