respiratorni-infekcii-najchest-zdravstven-problem-vo-esensko-zimskiot-period_image
Споделете со пријателите!

Избегнувајте посети на лекарски ординации доколку нема реална потреба за тоа!
Есенско-зимскиот период е време кога лекарските ординации и аптеките се полнат со пациенти од најразлична возраст но сепак најпогодена е педијатриската популација и повозрасните. Ова е т.н. сезона на респираторни инфекции кои ако не се третираат навреме и на правилен начин честопати преминуваат по посериозни заболувања како синузит, бронхит па дури и бронхопневмонија, и потоа закрепнувањето оди тешко и бавно а понекогаш остануваат и пододолгорочни последици.

Компликациите споменати погоре (синузит, бронхит , бронхопневмонија) најчесто настануваат кога после навидум лесни вирусни заболувања на горните дишни патишта (настинка, грип) ослабува имунитетот и стануваме подложни на напад од бактериски патогени (стафилококи, стрептококи, Moraxеlla catarrhalis, Haemophilus influenza, Mycoplasma pneumoniae, Chlamidia pneumoniae итн.) и се развива посериозна бактериска инфекција на горните дишни патишта (синузит), а понекогаш зболувањето се спушта и подолу во белите дробови (бронхит).

Ризик фактори за развој на Респираторни инфекции?

 • Престој во ладна и влажна средина или изложеност на ветер;
 • Престој на децата во колектив (градинка, училиште);
 • Присуство на хронични иританси, (чад од цигари и загадени воздух);
 • Кариасни заби и лоша забна хигиена;
 • Лоша хигиена на раце и контакт со заболени лица;
 • Слаба исхрана (недоволен внес на витамини и минерали) и мала физичка активност;
 • Пад на имунитетот.

Како да ги превенираме респираторните инфекции?

 • Соодветно облекување и заштита на влезните точки за респираторните инфекции (уста,нос);
 • Избегнување на физички активности на отворено во услови на ветер, студен и/или загаден воздух;
 • Избегнување на простории во кои се пуши;
 • Избегнување на контакт со заболени лица како и посети на лекарски ординации доколку нема реална потреба за тоа;
 • Добра лична хигиена;
 • Соодветен внес на свежо сезонско овошје и зеленчук (400г на ден) и доволен внес на вода (2л на ден);
 • Засилување на имунитетот во есенско зимскиот период со внесување зголемени количини на пробиотици, бетаглукани, цинк (10мг/ден) и витамин Ц (200мг/ден).
Прочитајте:  Дали е безбедно да се патува со новороденче во авион?

Што да преземеме при првите симптоми за да спречиме компликации на болеста?

Во случај на први симптоми на респираторни инфекции: течење на нос, болка во грло, кашлање, температура, итн. корисно е да ги преземеме следниве чекори:

 • Зголемете го внесот на Витамин Ц (до 1г на ден) и Цинк (10мг/ден). Витамин Ц и Цинк помагаат за создавање на лимфоцитите и го подигаат нашиот имунитет;
 • Зголемете го внесот на течности (до 3л) и по потреба ОРС (орални рехидратациски соли) – поради опасност од дехидрација при покачена температура;
 • Користете топли хербални чаеви, мед и прополис за стабилизирање на болното грло;
 • Во случај на температура повисока од 37,5°C користете антипиретици (парацетамол или комбинации);
 • Симптоматски третман на течењето на нос: преку ден измивање со солени раствори + инхалации со етерни масла, навечер капки за нос (стопирање на секрецијата) до 7 дена;
 • Одморете и намалете го контактот со други лица;
 • Не земајте антибиотици на своја рака! Не делуваат на вирусните инфекции  туку само го ослабуваат вашиот имун одговор!

Доколку симптомите перзистираат повеќе од 3 дена без подобрување или температурата е над 38°C:

 • Направете диференцијална крвна слика (за деца и CRP);
 • Направете брис од грло и/или нос;
 • Обратете се на вашиот матичен лекар.

Споделете со пријателите!