novata-uchilishna-godina-nov-sudar-bakterii-virusi_image
Споделете со пријателите!

Подгответе го имунитетот на Вашите деца за новата училишна година!
Секој септември иста приказна – уште по првите 2 недели во градинка или училиште половина деца се веќе болни и отсуствуваат од настава. И повторно се отвара магичниот круг кој е кошмар на секој родител: растечен нос, кашлање, температура и страв од бронхит или воспаление на ушите. Деца како деца – додека ги опоравиме повторно се разболеле!?! Но дали навистина сме преземале се што е во наши раце? Мали трикови за добар детски имунитет:

  • Утрата се веќе постудени а попладнињата топли: внимавајте на облекувањето и обезбедете облека и со долги и со кратки ракави за децата!
  • Внимавајте на личната хигиена и правилното миење раце!
  • Наместо брза храна, ужината на детето нека биде интегрални житарки со овошје!
  • 2 недели пред почетокот на училишната година започнете со засилување на имунитетот на децата со витамин Ц, Витамин Д, рибино масло, пробиотици и бета глукани! Ако не сте започнале сеуште – почнете уште денес и користете во континуитет најмалку 3 месеци;
  • Септемвриското сонце е здравје! Користете ги попладнињата и викендите за активности на отворено со децата. Ако можете одете на викенд на планина, езеро или море – сеуште е лето!
  • Ако сепак детето има симптоми на болест – не го носете во училиште или градинка. Болеста може да се влоши!

Споделете со пријателите!