nachinot-na-koj-se-dvizhat-spermatozoidite-sosema-porazlichen-od-predstavata-koja-ja-imavme-do-sega-otkriva-nova-studija_image
Споделете со пријателите!

Подвижноста на спермата или можноста за движење е една од клучните мерни единици што лекарите за плодност ја гледаат при проценката на машката плодност. Одкриен уште еден фактор кој може да е причина за машката неплодност.
Под микроскоп, човечката сперма изгледа како јагула која се движи спираловидно додека бара јајце клетка за да се оплоди. Но, сега, новата 3Д микроскопија и брзото видео откриваат дека спермата воопшто не плива со ова едноставно, симетрично движење. Наместо тоа, тие се движат околу својата оска со што го компензираат фактот дека нивните опашки всушност удираат само на една страна. „Тоа е исто како да сте пливач, но можете само да ја вртите ногата само на едната страна“, изјавил авторот на студијата Хермес Гадела, математичар на Универзитетот во Бристол во Велика Британија. „Ако го правите ова во базен и го повторувате само на една страна, тогаш ова секогаш ќе резултира со движење во круг.… Природата со својата мудрост пронашла многу сложен, и генијален начин да се оди напред ” .

Чудни пливачи

Првиот човек што ја набљудувал човечката сперма од близу бил Антони ван Левенхок, холандски научник познат како татко на микробиологијата. Во 1677 година, тој ја набљудува својата сперма со ново развиениот микроскоп, и забележува дека течноста е исполнета со клетки кои се движат.

Под 2Д микроскоп, беше видливо дека сперматозоидите се движат со опашки, кое што наликувало како да мавтаат од една на друга страна а главата во исто време се врти. За наредните 343 години, ова беше разбирањето за тоа како се движи човечката сперма.

„Подвижноста на спермата или можноста за движење е една од клучните мерни единици што лекарите за плодност ја гледаат при проценката на машката плодност.“

Многу од научниците прават предпоставки за тоа како се движат сперматозоидите, но денешен датум нема соодветна технологија која со сигурност може да направи такви мерки. Гадела и неговите колеги од Националниот универзитет од Мексико го започнале истражувањето „истражување на синото небо“. Користејќи микроскопска техника кои овозможува сликање во три димензии и камера со голема брзина која може да фати 55.000 кадри во секунда, снимена е човечката сперматозоида која плива на микроскоп. Она што било видено во текот на оваа студија било крајно изненадувачки затоа што со тоа се променува нашито систем на верување.

Прочитајте:  Антибиотици во тек на бременост

Опашките на сперматозоидите не се движеле со кружни движења туку само во еден правец. Со цел да се придвижи напред сперматозоидот всушност прави ротација со две одделни движења, со два различни клеточни механизми. Но кога тие се комбинираат резултатот е движење од 360 степени. Според ова спермата не плива ниту, сперматозоидите дупчат во течноста, Изјавил Гадела.

Асиметрија и плодност

Во техничка смисла, начинот на кој се движи спермата се нарекува прецесија, што значи дека ротира околу една оска, но таа оска на ротација се менува. Планетите го прават тоа при нивните ротациони патувања околу сонцето, но попознат пример може да биде вртимушка, која се тркала и танцува на подот додека се врти на својот врв.

Важно е да се напомене дека при нивното патување кон јајце клетката спермататозоидот ќе плива низ многу покомплексна околина од капката на течност во која биле набљудувани во студијата. Во телото на жената, тие треба да пливаат во тесни канали исполнети со многу леплива течност во грлото на матката, да се спротистават на движењето на ресничестите клетки во јајцеводите, како и на мускулните контракции кои ги туркаат во спротивна насока од местото каде сакаат да стигнат.

Подвижноста на спермата или можноста за движење е една од клучните мерни единици што лекарите за плодност ја гледаат при проценката на машката плодност. Ротацијата на главата на спермата во моментов не е разгледувана во ниту една од овие анализи, но можно е понатамошно испитување да открие одредени дефекти што ја нарушуваат оваа ротација се всушност причината што го нарушува движењето на сперматозоидот.

Клиниките за плодност користат 2Д микроскопија и потребна е поголема работа за да откриете дали 3Д-микроскопија би можела да има корист од нивната анализа. Секако, секој 3Д пристап треба да биде брз, ефтин и автоматизиран за да има клиничка вредност . Но, без оглед на се, овој труд е секако чекор напред во вистинската насока кон решавање на една од можните причини за машката неплодност.


Споделете со пријателите!