sostojbata-na-lizgachki-testisi-kaj-mladite-momchinja_image
Споделете со пријателите!

Мобилни тестиси или тестиси кои ја менуваат својата местоположбажа
Уште во феталниот развој, тестисите започнуваат да се формираат во стомачната празнина. Во последните месеци тестисите полека се спуштаат во својата вреќичката, односно скротумот преку ингвиналните канали. Но, може да се случи спуштањето да не биде целосно комплетирано со појавата на првиот плач, па во тој случај се потребни неколку месеци тестисите да бидат спуштени во својата вреќичка.

„Мобилните тестиси или лизгачки тестиси се нарекуваат тестисите кои што можат да се најдат во препонските канали.

Мобилните тестиси кај вашето бебе, односно testis migrans или лизгачки тестиси се нарекуваат тестисите кои што можат да се најдат во препонските канали, односно тие не се спуштени во скротум, најчесто се локализираат во текот на капењето во топла вода кога и многу лесно може да се осетат на допир. Тие можат да ја менуваат својата местоположба и можат да се качат и до супраскроталната регија (над вреќичката на тестисот) на тој начин тие лесно можат да се навлечат во скротумот, кадешто спонтано може и да останат.

Оваа медицинска состојба по правило не е потребно да се лекува, бидејќи тестисите во најголем број од случаите сами спонтано ќе си се спуштат во својата вреќичка, пред или во текот на пубертетот.

Во исклучителни 5% од случаите, ретрактилниот тестис останува во препоните и станува неподвижен.

Медицинската дефиниција за ретрактилен тестис се однесува на состојбата кадешто нема тестис во соодветниот хемискротум, но тестисот е палпабилен во препоните и може да се спушти во скротум.

Ретрактилен тестис е тестис кој може да се движи напред и назад помеѓу скротумот и препоните. Кога ретрактилниот тестис е сместен во препоните, може лесно да се раководи мануелно со рака до неговата правилна положба во скротумот – вреќичката на кожата која виси зад пенисот – за време на физичкиот преглед. Тестисот се движи до точната локација во скротумот каде трајно останува.

Позицијата на еден обично е независна од позицијата на другиот тестис. На пример, едно момче може да има еден нормален тестис и еден ретрактилен тестис.

Ретрактилниот тестис мора да се разликува од неспуштен тестис (крипторхизам) Неспуштен тестис е оној кој никогаш не влегол во својата вреќичка, односно скротумот!

Koja e причината за појава на оваа состојба кај вашето дете?

Кремастерскиот мускул е тенок мускул сличен на торбичка во која се потпира тестисот. Кога мускулот на кремастерот се контрахира, го повлекува и тестисот низ скротумот во ингвиналниот канал. Главната цел на кремастерскиот мускул е да врши контрола на температурата на тестисот. За да се развие и да функционира исправно, температурата треба да биде малку пониска од нормалната телесна температура. Кога околината е топла, кремастерскиот мускул е опуштен; кога околината е ладна, мускулот се контрахира и го привлекува тестисот кон топлината на телото. Овој феномен е познат како кремастерскиот рефлекс. Тој исто така, може да се стимулира со стимулација на еден нерв, познат како генитофеморален нерв, кој се наоѓа на внатрешниот дел од бедрото, а исто така може да се стимулира и со екстремни емоции, како што се стрес и вознемиреност.

Ако кремастерскиот рефлекс е доволно силен, тоа може да резултира со ретрактилен тестис, влечејќи го тестисот надвор од скротумот, односно во препоните. Ако вашиот син има тестис кој не е сместен во својата вреќичка, докторот ќе ја одреди неговата точна локација во одреден дел во препоните. Откако ќе го пронајде, докторот ќе се обиде да го насочи нежно во неговата соодветна положба во својата вреќичка. Вашиот син можеби лежи, седи или стои во текот на овој преглед. Докторот може да го натера да седне со стапалата од нозете да ги допираат колената. Оваа позиција го олеснува наоѓањето и манипулирањето со тестисите.

Ако тестисот е ретрактилен, тој ќе се движи релативно лесно и безболно.

Доколку тестисите во препоните се движат само во делови на скротумот, ако движењето предизвикува болка или непријатност, или ако тестисот веднаш се повлекува на првобитната локација, тогаш најверојатно не се работи за ретрактилен тестис.

Прочитајте:  Онлајн порнографијата и адолесцентите

Генерално ваквите тестиси не се поврзани со голем број на компликации

Но, доколку соодветно и навремено не бидат третирани, тие се подложни на истите ризици поврзани со неспуштен тестис односно крипторхизам. Хируршкиот третман во детството ги намалува овие ризици. Ризиците поврзани со нетретирани непознати тестиси вклучуваат:

Рак на тестис

Ракот на тестисите обично започнува во клетките во тестисите кои произведуваат незрели сперматозоиди. Она што предизвикува овие клетки да се резултираат со рак е непознато. Процентуално повеќе мажите кои имале неспуштен тестис имаат поголем ризик од рак на тестисите.

Проблеми со плодноста

Ниски сперматозоиди, слаб квалитет на сперматозоиди и ниска стапка на фертилитет е поверојатно кај мажите кои имале неизвесен тестис.

Тестикуларна торзија

Тестикуларна торзија е извртување на сперматичниот врвка. Оваа болна состојба го намалува крвоснабдувањето на тестисот. Ако не се третира веднаш, тоа може да резултира со трајно губење на тестисот. Неспуштениот тестис го зголемува ризикот од тестис на торзија.

Траума

Тестисот лоциран во препоните може да биде подложен на траума или повреда од компресија против срамната коска.

„Доколку и за време на пубертетот тестисот е сеуште ретрактилен, најверојатно ќе биде подложен на хирушка процедура за да се обезбеди правилно созревање на тестисот.“

Доколку тестисот е сеуште ретрактилен и за време на пубертетот, најверојатно таквиот тестис ќе биде подложен на хирушка процедура за да се обезбеди правилно созревање на тестисот. Во текот на оваа хируршка процедура (орхиопексија), хирургот го ослободува тестисот од придружните ткива, го поставува тестисот во скротумот и го зашива на тоа место. По операцијата, велосипедот мора да се избегнува, а другата спортска активност е ограничена само неколку недели. Следните испитувања за проценка на заздравувањето на раните и позицијата на тестисот ќе бидат потребни две недели по операцијата и повторно по шест месеци. Момчињата во адолесцентниот период и мажите кои веќе имале ваков тип хирушки третман треба редовно да ја следат позицијата на тестисот, за да се осигурат дека не ќе се искачи подоцна во текот на животот.

Иако хормонските третмани се користат за лекување на растечки тестиси или ретрактилни тестиси кај адолесцентите, упатствата на Американското здружение за урологија не ја вклучуваат оваа интервенција поради недостаток на докази за успешен одговор или долгорочна ефективност.

Како и вие лесно да ја препознаете оваа состојба кај вашето дете

Во некои случаи кај момчињата спонтано се појавил во скротумот и останал таму некое време, но прв чекор е тестисот може да се помести рачно почнувајќи од препоните па се до својата вреќичка (скротум).

Не грижете се, ова придвижење речиси секогаш се јавува без болка!

За да можете и вие да помогнете, задолжително при секое капење и пресоблекување на вашето дете, проверете ја гениталната регија, а особено внимание обрнете на вреќичката на тестисите односно дали секој тестис се наоѓа во својата вреќичка односно скротум.


Споделете со пријателите!