djank-fud-ishranata-losho-vlijae-vrz-funkcijata-na-testisite_image
Споделете со пријателите!

Исхрана богата со обработено и црвено месо, рафинирани зрна, чипс и слатки е поврзана со нискиот број на сперматозоиди и со вкупната оштетеност на тестисите, тврдат од Европското друштво за човечка репордукција и Ембриологија.
Исхрана богата со обработено и црвено месо, рафинирани зрна, чипс и слатки е поврзана со нискиот број на сперматозоиди и со вкупната оштетеност на тестисите, тврдат од Европското друштво за човечка репордукција и Ембриологија.

Овие тврдења се базираат врз необјавеното истражување од страна на Америскански, Дански и Холандски истражувачи, кои исто така откриле дека исхраната полна со риба, пилешко месо, зеленчук, овошје и вода е поврзана со подобрување на функцијата на тестисите. Резултатите придонесуваат за се поголемиот интерес за осознавање на причината за намалувањето на бројот на сперматозоидите во текот на изминатите 50 години и идентификување на начинот на живот и исхраната како можни детерминанти за квалитетот на спермата. Бројот на сперматозиодите се намалува кај мажите во западните земји во текот на изминатите неколку децении, а утврдувањето на факторите на ризик за ова е од клучно значење, велат авторите на студијата. Тие ги анализирале податоците собрани во текот на изминатите девет години од речеси 3.000 мажи од Данска, односно тие биле прибирани за време на задолжителните прегледи пред заминување на воена служба, биле нотирани начинот на исхрана, квалитетот на спермата, нивото на хормони, како и начинот на живот.

„Бројот на сперматозиодите се намалува кај мажите во западните земји во текот на изминатите неколку децении.“

Следствено на овие податоци, навиките за хранење кај регрутите, биле категоризирани во четири различни групи: „Западен модел“ – кој се состоел главно од нездрава храна и закуски, „Претпазлив модел“ – кој бил исполнет со риба, пилешко месо и свежи продукти, „Скандинавски модел“ – модел кој се карактеризира со ладно процесирана храна, цели житарици и млеко и „Вегетаријански модел“. Од овие четири групи, мажите кои биле категоризирани во „Претпазливиот модел“ имале поголем број на сперматозоди, пониско ниво на естрадиол и повисоки концентрации на SHBG (sex hormone binding globulin), односно полов врзан глобулин“. Кај мажите од „западниот модел“ имале ниско ниво на инхибин Б и високи концентрации на тестостерон.   

Авторите на студијата забележуваат дека ништо од корелацијата неможе да се заклучи од резулатите поради самата природа на истражувањето. „Ова беше пресек на студијата, која ги лимитира нашите способности да ја одредиме причината“. Сепак, велат тие дека ова е важно истражување, ако се знае дека машкото репродуктивно здравје опаѓа од година во година. Последните мета анализи покажуваат дека во последните 50 години, овој пад е изнесувал 40 отсто кај бројот на сперматозоидите и концентрацијата на спермата. 

Машкото репродуктивно здравје опаѓа, во последните 50 години има пад од 40 % кај бројот на сперматозоидите и концентрацијата на спермата

Ова истражување е прво од овој вид кој вклучува голем број на здрави мажи. Исто така покажало дека исхраната полна со одредени хранливи материи и антиоксиданси и ниско ниво на заситени и трансмасни киселини биле позитивно поврзани со високите параметри на квалитетот на семето. Ова важи и за диетите со риба, морска храна, школки, житарици, пилешко месо, овошје, зелечук и млеко со ниска масленост. Исхраната богата со обработено месо, соја, алкохол, и шеќер е поврзана со нискиот квалитет на семето. Докажано е и дека високиот внес на алкохол, кофеин, црвено и процесирано месо негативно влијае врз степенот на оплодувањето.

Прочитајте:  Знаете ли што е Стендалов синдром?

Друго истражување од 2017 година, кое вклучувало 23 набљудувачки студии за врската помеѓу навиките со исхраната и квалитетот на семето, дали слични заклучоци. Можното објаснување за овие наоди е силната корелација помеѓу високите нивоа на реактивни видови кислород и зголеменото ниво на оштетување на ДНК на спермата, како и намалената подвижност на спермата. Антиоксиданските и некои хранливи сосојки содржани во здравата храна, можат да ги регулираат овие нивоа на реактивни видови на кислород. Освен тоа консумацијата на фибри може да го намали нивото на естроген во плазмата. Високите естрогенски нивоа може да ја наруши ендокрината хомеостаза, што е од суштинско значење за нормалната сперматогенеза.

Можното објаснување за овие наоди е силната корелација помеѓу високите нивоа на реактивни видови кислород и зголеменото ниво на оштетување на ДНК на спермата, како и намалената подвижност на спермата. Антиоксидансите и некои хранливи состојки содржани во здрава храна можат да ги регулираат овие нивоа на реактивни видови на кислород, според Салас-Хуетос. Покрај тоа, рече тој, потрошувачката на влакна може да ги намали нивоата на естроген во плазмата: „Високите естрогенски нивоа може да ја нарушат ендокрината хомеостаза, што е од суштинско значење за нормална сперматогенеза“. Податоците стануваат поубедливи дека целокупниот животен стил има влијание врз репродуктивната функција кај мажите. Оваа студија е значаен придонес за закајнување на концептот дека исхраната, здравјето и начинот на живот влијаат врз машкото репродуктивно здравје. Влијанието на тестикуларната функција, начинот на живот исто така имаат влијание врз епигенетиката и може да има долгорочни ефекти врз ДНК на спермата. Репродуктивното здравје е барометар на севкупното здравје и треба сериозно да се сфати, не само за здравјето на мажите и способноста да се зачне, туку и за потенцијалното здравје на нашите деца.


Споделете со пријателите!