mikronutritienti-vo-bremenosta_image
Споделете со пријателите!

Често бремените жени имаат недостатокот на витамин Д , фолна киселина (витамин Б9) како и железо
Витамините и минералите се микронутритиенти кои се потребни за раст и развој на здраво бебе. Постојат 13 важни витамини: витамин А, Ц, Д, Е и К и витаминте од Б групата. Освен витаминот Д, кој го добиваме со помош на сончевата светлина, повеќето витамини и минерали доаѓаат од нашата исхрана.

Честа појава кај бремените жени е недостатокот на витамин Д и фолна киселина (витамин Б9) како и железо. Овие витамини и минерали се важни во бременоста и можат да се надоместат со земање на витамински и минерални додатоци. Суплементација на други витамини обично не се советува, бидејќи тие всушност можат да бидат и штетни за време на бременоста. Витамини кои се препорачува да се надоместуваат се:

Фолна киселина

Фолната киселина е еден од витамините од Б групата кој помага да се намали ризикот бебето да има спина бифида. Земањето на фолната киселина како суплемент, исто така, може да го намали ризикот од дефекти на срцето или екстремитетите и некои мозочни тумори во детството. Препорачаната дневна доза е 400 микрограми (μg). Идеално, треба да се започне со земање на фолна киселина уште пред забременување и да се продолжи со земање се до 13-та недела од бременоста. Ако трудницата не земала фолна киселина пред да забремени, тогаш се започнува со суплементација веднаш штом се дијагностицира сакана интраутерина бременост.

Ако ризикот бремената жена да има бебе со спина бифида е повисок од нормалното, ќе биде советувана дневна доза од 5 милиграми (mg) на фолна киселина. Ова доза е повисока од вообичаената и ќе треба да биде препишана од лекар. Може да се советува повисока доза доколку:

 • Имало претходна бременост со бебе со спина бифида;
 • Некој од партнерите имаат спина бифида;
 • Бремената зема одредени лекови за епилепсија;
 • Бремената има целијачна болест или дијабетес;
 • Бремената има БМИ 30 или повеќе;
 • Бремената има српеста анемија или таласемија; Поголема доза на фолна киселина, исто така, ќе помогне во спречување и лекување на анемија во оваа ситуација.

Витамин Д

Сите жени се советуваат да земаат дневна доза од 10 микрограми (μg) на витамин Д кога се бремени или дојат. Земањето на витамин Д може да го подобри растот на бебето за време на неговата прва година од животот и може да го намали ризикот за развој на рахитис.

Зголемен ризик за ниско ниво на витамин Д постои кога:

 • Бремената е со потекло е од Јужна Азија, Африка, Карибите или Блискиот Исток;
 • Бремената е со БМИ 30 или повеќе;
 • Бремената останува во затворен простор поголем дел од времето;
 • Обично бремената ја покрива кожата кога оди на отворено или обично користи крем за заштита од сонце;
 • Исхраната на бремената е ниска со витамин Д, односно бремената не внесува јајца, месо, маргарин збогатен со витамин Д или појадок житарки.
Прочитајте:  Третман на опстипација за време на бременост

Ако бремената е во една од овие ситуации, тогаш може да биде препорачано земање на повисока дневна доза Витамин Д.

Кога е потребен дополнителен витамин Ц?

Иако рутински додаток на витамин Ц не се препорачува посебно во бременост, сепак овој витамин помага во ресорпцијата на железото. Ова може да биде од корист за време на бременоста, кога жените имаат ризик да станат анемични.

Кога е потребна суплементација со железо?

Повеќето жени не треба да земаат додаток железо за време на бременоста. Рутинското земање на додатоци на железо не мора да значи дека е корисно за здравјето на бремената и може да предизвика непријатни несакани ефекти како што се болки во желудникот, запек или дијареа. Суплементација со железо се препорачува само кога ќе се утврди анемија или доколку постои зголемен ризик од анемија во бременоста, на пример, при близначна бременост.

PrenataS

PrenataS е производ, категоризиран како додаток во исхраната, кој содржи уникатна формула со активна форма на фолна киселина и микрокапсулирано железо за бремени жени, доилки и жени кои планираат бременост.

Активната форма на фолната киселина quatrefolic обезбедува повисока концентрација на активна фолна киселина во крвта од нормалната фолна киселина, затоа што во облик на активна форма телото може веднаш и во целост да ја употребува.

Специјално дизајнираната форма на железо (микроинкапсулирана со помош на најнова технологија), која се карактеризира со висока биорасположивост (влез во циркулациониот систем по консумирање на устата) и висока стабилност во телото ги нема вообичаените недостатоци кои ги имаат конвенционалните препарати на железо како што се метален вкус и нарушувањата во гастроинтестиналниот тракт.

Д-р Сотир Николовски – специјалист гинеколог – акушер

pharmas_prenatas_700x90


Споделете со пријателите!