kako-da-gi-hakirame-hormonite-na-srekja-dopamin-serotonin-1-del_image
Споделете со пријателите!

Окситоцинот хормонот на гушкање е и причина за верност, а ендорфинот со слично дејство на морфиум  
Oкситоцин и ендорфин се дел од квартетот одговорен за нашето чувство за среќа. Да видиме кои настани можат да ги активираат овие невротрансмитери, кои имаат значително влијание врз нашата мотивација, продуктивност и благосостојба. 

Еве неколку начини како да ги добиете:

Окситоцин

Окситоцинот  создава чувство на интимност, доверба и гради силни односи. тој се произведува кај мажи и жени за време на оргазам, а кај мајки за време на породување и доење. Животните го отфрлаат своето потомство кога блокирањето на окситоцинот во нивниот мозок е блокирано. Тој е причината зошто сме верни на нашата половина. Производството на окситоцин е од суштинско значење за градење силни врски и добри социјални односи. Често се нарекува „хормон на гушкање“ затоа што лесно можете да си набавите окситоцин кога гушкате некого. Д-р Пол Зак објаснува дека интерперсоналниот контакт не само што го зголемува окситоцинот, туку го намалува кардиоваскуларниот стрес и го подобрува имунолошкиот систем; наместо само ракување, секогаш изберете прегратка за поздрав .

 Д-р Зак препорачува осум прегратки секој ден.

Кога некој ќе добие подарок, нивото на окситоцин во неговиот  мозок се зголемува. Можете да ги зацврстите вашите лични и службени врски со тоа што ќе давате мали и повремени подароци.

Ендорфини

Ендорфините се ослободуваат како одговор на болка и стрес. Тие помагаат во олеснување на анксиозноста и депресијата. Еуфоричните сензации за време и по интензивното трчање се резултат на прилив на овие хормони. Слично на морфиум, тој делува како аналгетик и смирувачки, намалувајќи го чувството на болка. Заедно со редовното вежбање, смеењето е еден од најлесните начини за активирање на ослободување на ендорфин. Дури и очекувањето на смешен момент во комедија го зголемува нивото на ендорфин.

Активирајте го чувството за хумор на работа и смејте се во текот на денот, бидејќи тоа е одличен начин да го задржите вашиот лекар подалеку од вас.

Ароматерапија

Мирисите на ванила и лаванда се поврзани со производство на ендорфин. Студиите покажуваат дека темното чоколадо и зачинетата храна исто така можат да го стимулираат нивното лачење. Чувајте неколку мирисни масла и темно чоколадо на вашата работна маса за брзо снабдување со ендорфин.

Прочитајте:  R20 ласерски метод за отстранување на тетоважи

Споделете со пријателите!