kako-da-gi-hakirame-hormonite-na-srekja-dopamin-serotonin-1-del_image
Споделете со пријателите!

Можеби не може да имаме дрво со пари, но можеме да имаме дрво со среќа, што ќе речете за ова?
Може би не може да имаме дрво со пари, но можеме да имаме дрво со среќа, јухуу што ќе речете за ова? Допамин, серотонин, окситоцин и ендорфин се квартет одговорен за нашето чувство за среќа.

Многу настани можат да ги активираат овие невротрансмитери, но наместо да седнете на седиштето на совозач, постојат начини да го држите воланот.

Позитивнато чувство има значително влијание врз нашата мотивација, продуктивност и благосостојба. Ниту една здрава личност не би се спротивставила да има повеќе од било што погоре, нели?

Еве неколку начини како да ги добиете вашите омилени неврохемикалии:

Допаминот

Допаминот не мотивира да преземеме активности за да постигнеме цели, желби и потреби, давајќи ни стимул за чувство на задоволство во остварувањето на истите. Одложување, сомнеж и недостаток на ентузијазам се поврзани со ниско ниво на допамин.

Студиите кај стаорци покажуваат дека ниското ниво на допамин доведува до полесно решавање на проблемот, иако носи помалку храна; оние со повисоко ниво прават напор да добијат двојно повеќе храна.

Скршете ги вашите големи цели во мали под-цели – наместо да „славиме“ само кога ќе ја финишираме крајната цел, можеме да си поставиме низа мали остварени цели. Ова ќе предизвика ослободување на допамин при постигнување на секоја од нив.

Од клучно значење е навистина да ги славиме малите победи – да купиме шише вино или да го посетиме омилениот ресторан за секоја постигната мала цел. Наместо да се препуштите на мамурлакот од допамин, поставете нова цел пред да ја достигнете сегашната. Ова обезбедува постојан проток и извор за производство на допамин.

Прочитајте:  Можеби сте под стрес а не знаете

Ако сте работодавец или лидер на тимот, секое препознавање на сработеното, како што е благодарност или бонус, ќе предизвика пик на допамин кај вашите вработени, што ќе ја зголеми нивната идна мотивација и продуктивност.

Серотонин

Серотонинот се ослободува кога се чувствувате важно. Осаменоста и депресијата се јавуваат кога се забележува недостаток на серотонин. Ова може да биде една од причините зошто луѓето се мешаат со несоодветно друштво – културното искуство го олеснува ослободувањето на серотонин.

Нездравото однесување, кое честопати е плачење за внимание, исто така може да ја стимулира сензацијата што ја има серотонин. Неврологот од Принстон, Бери Џејкобс објаснува дека повеќето антидепресиви се фокусираат на производство на овој хормон. Потсетување на важни достигнувања од минатото му овозможува на мозокот да ги доживее одново.

Нашите мозоци не прават разлика помеѓу реалното и имагинарното, така што во двата случаи произведуваат серотонин. Ова е уште една причина зошто благодарноста е сè попопуларна духовна практика. Благодарноста не потсетува дека сме ценети и имаме за што да се заблагодариме за животот. Доколку имате лош ден и ви е потребен серотонин, одвојте некое време за да си ги припомните достигнувањата и победите што сте ги постигнале во минатото. Јадете или пијте кафе надвор и изложете се на сонце најмалку 20 минути; Нашата кожа апсорбира ултравиолетови зраци, што промовира производство на витамин Д и серотонин.

Иако премногу УВ-светлина не е добра за нашата кожа, секојдневната изложеност на дневна светлина го зголемува нивото на овој важен хормон.


Споделете со пријателите!