caj-protiv-ocaj
Споделете со пријателите!

Често сте тажни? Пијте повеќе чај! Истражувачки тим од Јапонија открива дека консумирањето на зелен чај може да ви помогне да се одбраните од депресија. Испитаниците кои пиеле две до три шолји чај дневно, се жалеле на симптоми од депресија за 41% помалку одколку оние што пиеле една или помалку шолји чај дневно. Катехинот, антиоксиданс застапен со висока концентрација во чајот, помага при намалување на кортизолот, стероид поврзан со чувството на депресија. Едно друго истражување се надоврзува со тврдењето дека, свежо подготвениот чај е подобар од оној фабрички пакуваниот, бидејќи содржи поголемо количество на антиоксиданси.


Споделете со пријателите!