По нашата 25-та година, започнуваме да губиме околу 1,5% колаген годишно, а до 40-годишна возраст, тој веќе е намален за 25%, над 60 за 50%.
Сe повеќе, зборуваме за здрава исхрана, исто така, многу често ги споменуваме ефектите на колагенот врз здравјето. Иако додатоците се најлесниот начин за негово добивање, најдобриот извор секогаш останува храната.Природата се погрижила да имаме изобилство од речиси се што ни е потребно. Лошата работа е што повеќето луѓе не земаат доволно колаген, и тоа има директно влијае на нивното здравје.
Зошто треба да земеме намирници богати со колаген?
Колагенот е важен протеин што треба да биде во изобилство во нашето тело. Овозможува еластичност на кожата, ги успорува знаците на стареење и го одржува здравјето на зглобовите, кое станува сериозен проблем кој што се влошува низ годините.
Како што старееме производството на колаген во телото се намалува и се појавуваат брчки и болки во зглобовите. По нашата 25-та година, започнуваме да губиме околу 1,5% колаген годишно, а до 40-годишна возраст, тој веќе е намален за 25%, над 60 за 50%. Затоа, многу е важно да се пронајдат начини да се додаде за да се спречат различните непријатни ефекти од стареењето, а не само против стареењето, туку и да се задржи нашата добра форма и јачина на сврзното ткиво. Постојат голем број фактори кои спречуваат синтеза на колаген, како што се пушење, прекумерно изложување на сонце и диета која е слаба со хранливи материи кои го содржат или го стимулираат неговото производство.
За среќа, не е тешко да се добие потребниот колаген
Додатоците се брз и многу лесен извор за зголемување на нивото на овој протеин, но исто така ефикасно можеме да ја збогатиме нашата диета со намирници кои го содржат.
Диета богата на колаген (без разлика дали од додатоци или храна) подобрува различни состојби:
- промовира здравје на цревата;
- ја намалува болката во зглобовите;
- го намалува опаѓањето на косата;
- ја подобрува еластичноста на кожата;
- ја зголемува мускулната маса;
- спречува губење на коските;
- го подобрува здравјето на срцето.
Кога веќе ги знаеме ефектитена колагенот, време е да се подсетиме која храна ќе ни помогне за да се снабдиме со него на најлесниот начин.
Храна богата со колаген
Некои видови храни содржат или готов колаген или аминокиселини вклучени во неговото производство.
1. Супа од коска
Нема како а да не се спомене на прво место. Супа од коска се подготвува со вриење на коските со тетивите, што го прави исклучително богат извор на колаген и аминокиселини.
2. Спирулина
Овој вид алги е ексклузивен извор на аминокиселини како што е глицин, кој е клучна компонента на колагенот. Спирулината може да се најде сушена во повеќето аптеки и може да се додаде во пијалаци, десерти и сокови.
3. Бакалар (Gadus morhua)
Како и другите риби, белата риба е полна со аминокиселини како што се глицин и пролин. Исто така, богат е со некои важни хранливи материи како што се селен, витамин Б6 и фосфор.
4. Јајца
Ова е веројатно најевтината и достапна квалитетна храна што можете да јадете. Јајцата содржат аминокиселини, вклучително и глицин и пролин, кои се вклучени во формирањето на колаген. Консумирајте го целото јајце за да ви обезбеди целосен асортиман на хранливи материи, здрави масти и протеини со висок квалитет.
5. Желатин
Желатинот е еден вид протеин добиени од колаген, поради што се смета за една од најпознатите богати со колаген храна. Може да се користи за готвење, како додаток во храна, супи и со тоа да се зголеми хранливата вредност на храната.
Храна која го поддржува производството на колаген
За да го стимулирате производство на колаген во организмот, може да земате производи кои содржат разни витамини и минерали кои го подтикнуваат производството на колаген.
1. Зелен лиснат зеленчук
Зеленчуците се богати со витамин Ц. Таквиот зеленчук е спанаќ, кељ, рукола итн. се некои од најдобрите намирници кои промовираат синтеза на колаген во организмот.
Придобивките од витамин Ц не се еден и два. Како што знаете, тој има силен антиоксидативен ефект, кој исто така се бори против оштетување предизвикано од слободни радикали, но исто така е потребно и за производство на колаген тип 1, што е најчестата форма на колаген во организмот.
2. Семе од тиква
Семките од тиква се исклучително хранливи, тие обезбедуваат некои од најдобрите хранливи материи кои ги стимулираат колагенот. Семињата од тиква содржат 19% од вашата дневна потреба од цинк за секоја порција, а тоа е важен минерал за синтеза на колаген. Цинк, исто така, го зајакнува имунитетот и го забрзува заздравувањето на раните и растот на клетките.
3. Бобинки
Јагодите се сметаат дека се еден од најдобрите стимуланси за зацврстување на колаген, бидејќи содржат елагична киселина – која е еден вид антиоксиданс кој го спречува распаѓањето на колагенот. Други извори на овој антиоксиданс се секаков вид бобинки како што се боровинки, капини, малини.
4. Цитрусови плодови
Цитрусите како што се лимон, портокали, грејпфрут се многу богати со хранливи материи. Овие плодови се богати со витамин Ц, за кој што веќе споменавме дека е исклучително важен за производство на колаген. Друга позитивна карактеристика на цитрусите се антиоксидансите, растителните влакна и различните елементи во трагови кои го поддржуваат целокупното здравје.
5. Лук
Лукот е богат со сулфур, за кој се смета дека значително ја зголемува синтезата на колаген. Сигурно дека не треба да ги наведеме јадењата во кои се можете да додадете лук. Сè додека го сакате неговиот вкус, можете да го направите составен дел од вашето дневно мени.
Обидете се да вклучите најмалку 2-3 храна што го зголемуваат производството на колаген секој ден за да му помогнете на вашето тело да синтетизира корисни протеини.