Зошто е важен витаминот Е и што се случува при негов недостиг
Споделете со пријателите!

Витаминот Е е добар за кожата, косата и мукозните мембрани, но е вклучен и во изградба на мускулите, сврзното ткиво и крвните садови. На телото му е потребен витамин Е за да развие здрав имун систем.
Витаминот Е спаѓа во групата на витамини растворливи во масти, што значи дека се процесира во телото само во комбинација со масти. Витаминот Е е добар за кожата, косата и мукозните мембрани, но е вклучен и во изградба на мускулите, сврзното ткиво и крвните садови. На телото му е потребен витамин Е за да развие здрав имун систем. Витаминот Е ги заштитува ѕидовите на клетките од агресивните кислородни соединенија со фаќање и неутрализирање на таканаречените слободни радикали. Витаминот Е е многу ефикасен антитромбин, бидејќи го спречува згрутчувањето на крвта и на тој начин спречува формирање на тромбови. Покрај тоа, ја спречува оксидацијата на хормонот на хипофизата и надбубрежните жлезди и го подобрува правилното функционирање на линоленската киселина, незаситена масна киселина. Негова придобивка е и тоа што го подобрува излачувањето на урината и на тој начин им помага на срцевите пациенти кои страдаат од таложење на вода во телото, а добро е да се знае и дека го подобрува видот кај луѓето на средна возраст. Истражувањата исто така покажаа дека ја подобрува состојбата кај синдромот на немирни нозе и ги ублажува болките во екстремитетите. Исто така, докажано е и дека суплементацијата со витаминот Е може да помогне во постигнувањето на поголема дебелина на ендометриумот кај жените кај кои ендометриумот е потенок од 10 мм, со што се зголемуваат шансите за зачнување.

Храна богата со витамин Е вклучува: ореви, житарици, грав, јајца, ладно цедените масла, како и одредено овошје и зеленчук. Бидејќи витаминот Е е растворлив во масти, потребно е да се зема во присуство на масти за негова правилна апсорпција.

Витаминот Е ја зголемува и подвижноста и здравјето на сперматозоидите. Стареењето предизвикува намалување на сопствениот антиоксидантен капацитет на нашите тела, со што витаминот Е помага при ефекти против стареење. Тоа е поврзано со намалување на ризикот од хронични и нарушувања поврзани со стареењето, како што се кардиоваскуларни, дијабетес, па дури и да имаат анти-канцер влијание. Студиите врз клетките на ракот и животинските модели покажаа корисно влијание на додатоците на витамин Е врз превенцијата од карцином. Храна богата со витамин Е вклучува: ореви, житарици, грав, јајца, ладно цедените масла, како и одредено овошје и зеленчук. Бидејќи витаминот Е е растворлив во масти, потребно е да се зема во присуство на масти за негова правилна апсорпција. Витамин Е се апсорбира од страна на гастроинтестиналниот систем и се складира во ткивата на организмот. Одредени здравствени состојби како болести на црниот дроб, целијакија и цистична фиброза, може да предизвикаат намалување на витаминот  Е во организмот. Пациенти со терминална бубрежна инсуфициенција, кои се на постојана дијализа, имаат зголемен ризик за дефицит на витамин Е. Сува, набрчкана кожа е еден од првите знаци за недостаток на витамин Е и во исто време чувство на  замор и раздразливост. Метаболизмот на мускулите не работи во целост и намалено е формирањето на еритроцитите. Кај недостатокот на витаминот Е, имунитетот на организмот ослабува, што е поврзано со зголемениот број на заразните болести и поголемата инциденца на туморите. Препорачаната дневна доза на витамин Е е 15 мг (во форма на алфа-токоферол), но терапевтските дози се многу поголеми и не можат да се постигнат со исхраната, туку и со суплементите. Горната граница на дневно внесување е 1.000 мг. Но дека повеќе не мора да значи и подобро, покажала и  инциденцата на инфекции во домовите за стари лица, каде што превентивно се применувал витаминот Е. Дозата од 200 мг се покажала како идеална, а поголемите дози не го зголемиле заштитниот ефект.

Прочитајте:  Helicobacter Pylori – како да ја препознеме и третираме инфекцијата со оваа бактерија

Мр.Фарм Оксана Николовска

 


Споделете со пријателите!