kako-da-se-oslobodite-od-bolkite-vo-kolenoto_image
Споделете со пријателите!

Дознајте како да се ослободите од болките во коленото
Повеќето од нас, барем еднаш во животот се соочиле со болки во колената, без оглед на различните причини. Затоа, ви нудиме неколку совети кои можат да ја превенираат болката. 

Зајакнете ги мускулите – Зајакнувањето на мускулите на нозете, особено квадрицепсот е многу важно бидејќи тој дава поддршка на чашката и тетивите. Жените имаат почесто проблеми со коленото, бидејќи имаат послабо развиени мускули. Препорачуваме секојдневно вежби за зајакнување на мускулите на нозете.

Растеретете ги колената – Неправилната положба, на пример превисоки потпетици, претставуваат оптеретување на коленото. Одете што почесто боси, и кога сте надвор од дома, препорачливо е да носите ортопедски влошки за да го намалите оптеретувањето на зглобовите.

Спортувајте – Најдобри резултати се постигнуваат со рамномерни движења кој не го оптеретуваат претерано зглобот, како возење велосипед. Возете со мала брзина и избегавајте угорници.

Носете стегачи – Стегачите даваат потпора и поддршка на коленото, го намалуваат оптеретувањето и го олеснуваат движењето. Одлични се за превенција и заштита од повреди и ослободување од болки.

Како да го изберете вистинскиот стегач за колено?

Моментално на пазарот постојат повеќе од 20 различни модели на стегачи за колено. Одбирањето на вистинскиот стегач за колено треба да зависи од два фактори: кој вид на повреда ја имате и кој тип на рекреативни или спортски активности ги практикувате. Еве неколку типови на стегачи за колено од продавницата за ортопедски помагала СуперОрто:

Затворен стегач за патела

kako-da-se-oslobodite-od-bolkite-vo-kolenoto_image1Овој стегач воглавно се користи поради контролирање на отокот на коленичниот зглоб, и погоден е за трчање и брзо одење. Исто така, се користи и за слаба болка во коленото. Меѓутоа, не се препорачува кај оние спортски движења кои вклучуваат чучњеви или качување по скали бидејќи нема отвор на пателата, таа овозможува дополнителен притисок во пателоферморалните зглобови.

Отворен стегач за патела

kako-da-se-oslobodite-od-bolkite-vo-kolenoto_image2Отворениот стегач има поширока употреба во однос со затворениот, освен што е полесен за секојдневна употреба, се користи и за децентрирана чашка или после нејзино исчашување. Се поставува така што стабилизациониот прстен потполно ја опфаќа чашката, а особено важно е надворешните рабови на чашката добро да легнат на прстенот.

Стегач за колено со метални шини

kako-da-se-oslobodite-od-bolkite-vo-kolenoto_image3Овој тип на стегач обично се препишува од страна на ортопед или спортски лекар, и тоа во случаеви после операција на лигаментите на коленото. Овој е единствен тип на стегач кој се носи при секое одење. Меѓутоа, треба да се има на ум дека примена на стегач со метални делови во повеќето спортови не е препорачлив.

Еластичен стегач за колено

kako-da-se-oslobodite-od-bolkite-vo-kolenoto_image4
Погоден е за примена во спортски и работни активности бидејќи нема метални делови, и најчесто се препорачува во период после рехабилитација.

Стегач за лигаменти на коленоkako-da-se-oslobodite-od-bolkite-vo-kolenoto_image5

Стегачот функционира на оптеретениот лигамент, со што го распоредува оптеретувањето на сите негови делови. Најчесто се употребува кога чуствувате болка во лигаментите на пателата при трчање/движење или скокање.

 

Сите модели на стегачи за колено може да ги добиете во продавницата
„СуперОрто“ која се наоѓа во С.Ц. Борис Трајковски

 

super-ortho-logo

www.superortho.com.mk
www.facebook.com/superorthomk.com.mk
тел: 02/309-5002
моб: 070/215-994

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!