Споделете со пријателите!

Јадете ли храна доволно богата со железо?
Недостатокот на железо е најчеста форма на недостаток на минерали во телото, особено кај децата и бремените жени. Недоволното внесување на железо во исхраната може да предизвика анемија, поголема подложност на болести и инфекции, па дури може да предизвика предвремено породување кај бремените жени. Се поставува прашањето, колку железо треба да се внесува дневно? Жени на возраст од 19 до 50 треба да внесуваат 18 милиграми железо на ден и неверојатни 27 милиграми во текот на бременоста, доколку пак на мажите на таа возраст им е потребно само 8 милиграми. А каков тип на железо треба да се внесува? Постојат два вида на железо, од животинско потекло т.н. хем железо (Heme iron) и железо од растителни извори или не-хем железо. Во исхраната важно е да се внесуваат и двата вида на железо.

Еве 5 намирници богати со железо кои ќе ви помогнат да внесете
доволно железо во вашиот организам.


Споделете со пријателите!