6-nachini-na-koi-roditelite-mozhat-da-gi-poddrzhat-svoite-deca-vo-vreme-na-pandemija-kovid-19_image
Споделете со пријателите!

Коронавирусната инфекција (СОВИД-19) носи со себе чувства како вознемиреност, стрес и неизвесност – и тоа не засега сите, особено децата од сите возрасти.
Коронавирусната инфекција (КОВИД-19) носи со себе чувства како вознемиреност, стрес и неизвесност – и тоа не засега сите, особено децата од сите возрасти. Иако секое дете се соочува со овие емоции на различни начин, во овие мигови кога е комплетно сменет начинот на живот, социјалната комуникација, затворените училишта, децата треба да се чувствуваат сакани и поддржани сега повеќе од кога било.

Разговорите со стручен психолог за адолесценти, најпродаван автор и месечен колумнист на New York Times мајка на две деца, Д-р Лиза Дамур ни укажуваат за тоа како може да помогнете во создавање чувство за нормалност дома додека се снаоѓате во „новото (привремено) нормално“.

1. Бидете мирни и проактивни

„Родителите треба да водат мирен, проактивен разговор со своите деца за коронавирусната болест (СОВИД-19) и важната улога што децата можат да ја играат за да се одржат здрави. Дајте им на знаење дека е можно (вие или вашите деца) да се соочат со симптоми во одреден момент, кои честопати се многу слични на обичната настинка или грип и дека не треба да се чувствуваат прекумерно исплашени од оваа можност “препорачува Д-р Дамур.

 „Родителите треба да ги охрабрат своите деца дека кога не се чувствуваат добро, или ако се чувствуваат загрижени за вирусот, слободно да споделат со нив“.

„Уверете ги дека болеста како резултат на инфекција со (СОВИД-19) е генерално блага, особено за деца и млади возрасни.

„Во овој миг вероватно не постои родител кој не се соочува со фактот дека децата се чувствуваат видливо нервозни и загрижени за (СОВИД-19). Уверете ги дека болеста како резултат на инфекција со (СОВИД-19) е генерално блага, особено за деца и млади возрасни“, вели таа. Исто така е важно да се запамети дека многу од симптомите на (СОВИД-19) можат да се третираат. „Оттука, можеме да ги потсетиме дека има многу ефективни работи што може да ги направиме за да се заштитиме себеси и другите и да се чувствуваме дека имаме контрола на околностите: често миење на рацете, да не ги допираме нашите лица и да држиме растојание. “

Друга работа што можеме да ја направиме е всушност да ги согледаат работите од страна и да се почувствуваат важни. Значи, да им речеме: „Слушајте, знам дека навистина се чувствувате вознемирени од фаќање на коронавирус, но дел од одговорот зошто ние ве советуваме да ги направите сите овие работи – да миете и дезинфицирате рацете, да останете дома итн.“ – е практично начин со кој покажуваме дека се грижиме и за членовите на нашата заедница не само за себе.

2. Држете се до рутина

Силно би им препорачала на родителите да се погрижат да имаат распоред за денот – тоа може да вклучува и време кога детето може да се уклучи на интернет, на телефон и да се поврзе со пријателите, но исто така треба да има време без технологија во кое ќе се помогне околу куќата и домашните обврски. Треба да размислиме што е она што го цениме и да изградиме структура што го рефлектира тоа.

„На децата им треба структура. Она што треба да го направиме како родители, многу брзо, е измислување комплетно нови структури за протекување на нашиот ден “, вели д-р. Дамур.

„Децата се патници во оваа ситуација, а ние сме тие што го возиме автомобилот, иако како родителите се чувствуваме вознемирено, ние сме одговорни да создадеме чувство кај патниците да се чувствуваат како „безбедни патници“.“

Ќе биде огромно олеснување за нашите деца ако имаат чувство дека денот им е предвидлив и да знаат кога би требало да работат и кога ќе започнат да играат “. Во овој поглед планот треба да биде направен во соработка со нив. За деца од 10 ,11 години или повеќе, би било добро да го замолите детето да го дизајнира само распоредот на активности. Наведете им активности што треба да бидат вклучени во нивниот ден, а потоа оставете ги да го креираат своето секојдневие “.

Кога станува збор за помладите деца, „во зависност од тоа кој ги надгледува (бидејќи не сите родители имаат можност да останат дома) структурата на денот, треба да се одвива така што сите училишни обврски треба да се пред да се случи се друго. За некои семејства, тоа да се одвива со почеток на денот ќе биде најдобро за децата. Други семејства може да сметаат дека е во ред да го започнат денот малку подоцна, после спиењето и да уживаат во појадокот заедно како семејство“.

„Поддржете, очекувајте и сватете ги нормални чувствата како што се тага и фрустрирација за загубите што им се случуваат“.

3. Нека вашето дете ги чувствува и живее своите емоции

Со затворањето на училиштата, откажани училишни претстави, концерти, спортски натпревари и активности кои децата ги восхитувале доаѓа и чувство на длабоко разочарување од нивното пропуштањето заради коронавирусната болест (СОВИД-19).

Совет бр.1 на Д-р Дамур во врска со ова, е да ги оставиме да ја изживеат својата тага.

 „Во склоп на адолесцентниот живот, ова се големи загуби. Ова е поголемо за нив отколку што е за нас возрасните затоа што ние секогаш го мериме ова искуство според нашиот живот до овој момент и нашето досегашно искуство. Поддржете, очекувајте и нормализирајте дека се многу тажни и многу фрустрирани за загубите што ги жалат “. Кога се сомневате, емпатијата и поддршката се патот што треба да се оди.

Прочитајте:  Како да го направите почетокот на училишната година полесен за вас и вашето дете

4. Проверете ги информациите

Проверете со која информација располагаат во врска со вирусот и слушнете го нивното мислење за тоа што значи за нив оваа болест. Постојат многу дезинформации кои кружат за коронавирусна болест (СОВИД-19).

„Постојат многу дезинформации кои кружат за коронавирусна болест (СОВИД-19).

„Откријте што слуша вашето дете или што мисли дека е точно. Не е доволно само да му кажете на вашето дете точни факти, затоа што ако тоа селектирало информација што е неточна и ја прифати како вистина, вие треба директно се справите со недоразбирањето, детето може да ги комбинира новите информации што им ги давате со стари информации што ги има. Откривањето што веќе знае вашето дете може да ве одведе од таму да знаете на кој дел треба да обрнете внимание во однос на тоа да ги ставите на вистинскиот пат “. Ова правило важи и за секој друг момент во животот.

Ако имаат прашања, потрудете се да ги одговорите, наместо да погодувате, искористете го како можност заедно да ги истражите одговорите. Користете веб-страници на доверливи организации како што се УНИЦЕФ и Светската Здравствена Организација за извори на информации.

Многу деца се соочуваат со стигматизирање малтретирање и злоупотреба на училиште или на интернет особено доколку некој од семејството се соочува со коронавирусна болест (СОВИД-19). „Децата што се засегнати не треба да се охрабруваат да се спротивстават на насилниците; наместо тоа, треба да ги охрабриме да комуницираат со пријатели или возрасни кои имаат разбирање и им даваат поддршка“.

5. Создадете услови за одвлекување на вниманието од оваа тема

Кога станува збор за процесирање на тешки емоции, потребно е да се создадат услови за ослободување од негативните емоции, имајте семејна вечер со игри на неколку дена или заедно гответе оброци. Д-р Дамур го користи времето за вечера за да се поврзе со своите ќерки. Секоја вечер тие имаат тим кој одговара за вечерата секоја вечер. Тимот кој е одговорен ротира преку еден ден. Со тинејџерите дозволете малку повеќе време сами со себе и со нивни лични активности, но не и комплетно слободни од комуникација со семејството.

„Бидете во комуникација со вашиот тинејџер и да му кажете дека разбирате дека сакаат повеќе од времето да е во нивни раце, но дајте им до знаење дека не мислите дека е добра идеја да имаат непречен пристап до екраните или социјалните медиуми.“ советува Д-р Дамур.

Прашајте ја својата тинејџерка, „Како треба да се справиме со ова?“ Рчете и да направи свој план и да ви покаже и потоа кажете што мислите вие за тоа.

 6. Следете го сопственото однесување

Родителите се разбира се исто така анксиозни, вознемирени и нормална појава е дека децата ќе присвојат дел од таа наша емотивна состојба“, објаснува Д-р Дамур.

„Би ги замолил родителите да направат се што можат за да управуваат со својата вознемиреност во свое време и да не ги споделуваат нивните стравови со своите деца. Тоа може да значи да се задржатемоции, што понекогаш може да биде тешко да се сокријат, особено ако тие чувствуваат прилично интензивно“. Децата се потпираат на нивните родители за да обезбедат чувство на сигурност и безбедност. „Важно е да се сетиме дека децата се патници во оваа ситуација и дека ние сме тие што го возиме автомобилот. И, дури иако како родителите се чувствуваме вознемирено, ние сме одговорни да создадеме чувство кај патниците да се чувствуваат како ‘безбедни патници’“.


Споделете со пријателите!