kako-da-mu-pomognete-na-deteto-da-se-spravi-zlobata-upatena-od-vrsnicite_image
Споделете со пријателите!

Сочувството е едно од нај моќните оружја на вашата ќерка против злобните девојки од нејзината средина. Ова е оружје што ќе ја направи преживеан, а не жртва.
Нашата работа како родители е да ги подготвиме нашите деца за живот. Дали се согласувате? На овој начин ја градиме нивната доверба, самоприфаќање, чувство на припадност и сочувство, избегнувајќи ја битката за контрола.

Не давајте површни совети за да им помогнете на вашата ќерка да стане подобра

„Научете ја вашето дете да биде достојно на себе.“

Научете ја вашата ќерка да биде достојна на себе. Немојте да ѝ предлагате да купи по модерни алишта или да се обидувате на и наметнувате трендови во донесување на одлуки за нејзината облека. Прашајте ја за нејзините интереси. Охрабрете ги нејзините интереси и поттикнете ја да биде најдоброто што го носи во себе и да пронајде пријатели кои што уживаат во истите работи што и таа сака да ги прави. Подтикнете ги пријателствата кои ќе одлгледуваат зааеднички насоки на развој и интереси.

Исполнете го вашиот дом со љубов

Надворешниот свет е груб. Секој од нас е погоден, навреден во некоја фаза од животот и се чувствува бесконечно исцрпен од тоа. Погодете што? Нашите деца исто така ќе ги имаат овие моменти. Нема ништо што можете да направите за да го спречите ова. Сепак, можете да го претворите вашиот дом во оаза на љубовта. Нека домот биде местото каде што вашето дете е, сепак, опкружено со прифаќање и љубов. Направете го домот местото каде што може да се релаксира и да биде прифатено какво што е. И тоа не е воопшто лесно. Особено ако имате дете кое оди и се развива спротивно од вашите основни убедувања или не оди на патот што вие сте го замислиле за него. Но, ова е најважното нешто што можете да го направите

Прочитајте:  Акутен бронхитис

Научете го детето на сочувство

Отфрлањето е одвратно, малтретирањето е многу повеќе. Кога овие две работи се присутни, лесно може да стане жртва. Чувството на жртва е исто така гадно. Ова ќе ја впие довербата на вашата ќерка (дете), самоприфаќањето и контролата. Сочувството е едно од нај моќните оружја на вашата ќерка против злобните девојки од нејзината средина. Ова е оружје што ќе ја направи преживеан, а не жртва.


Споделете со пријателите!