2-del-nekolku-maniri-gestovi-koi-kje-vi-pomognat-da-prepoznaete-dali-nekoj-ve-lazhe_image
Споделете со пријателите!

Не брзајте да ги отпишете од листата на пријатели луѓето кои се накашлуваат, тие можеби имаат само страв или срам од соговорникот. Некој телесни знаци од долу наведените не значат апсолутна лага ако не се поклопуваат со уште други признаци.
Можете ли да го фатите лажливeцот пред да ви наштетат невистините? Се разбира, да! Еве пет начини кои би можело да ви помогнат за да ги локализирате лажговците околу вас.

Често кашлање

Ако не сте сигурни за вистината во нечии зборови, само обрнете внимание на звуците што ги создава соговорникот. Според поранешните агенти на ЦИА Филип Хјустон, Мајкл Флојд и Сузан Карниеро (луѓе чија работа е да ги распознаат и откриваат лагите секојдневно), измамниците ги прочистуваат грла пред да ја започнат претставата. Ова се случува поради неколку причини. Едната е невербален начин да кажат: „Се колнам во сè свето…“ Втората е дека чувствуваат потреба да лажат, што предизвикува физиолошка реакција во нивните тела – која се должи на анксиозност и сувост во грлото и устата.

„Интересен начин да разоткриете лага е да го поставуваме истото прашање на три различни начини.“

Сепак, не брзајте да ги отпишете од листата на пријатели луѓето кои се накашлуваат, тие можеби само имаат страв или срам од соговорникот. Некој знаци од долу наведените не значат апсолутна лага ако не се поклопуваат со уште други признаци.

Премногу информации

Дали некогаш ви се случило некој да ве опсипе со премногу непотребни информации што всушност и не сте сакале да ги слушнете? Тоа е затоа што е голема веројатноста дел од тоа да не е точно. Во извесна смисла, тие се надеваат да ве деконцентрираат вас, и да ви го одвлечат вниманието од одговорот кој всушнот нема ни да го има во целата таа кажана информација. Според д-р Лилијан Глас, ова е затоа што лажливите се надеваат дека ќе го заборавите вашето прашање.

Пауза и одложување на одговорот

Не е важно само она што го велат, туку како го кажуваат тоа. Ако некој ви ја каже вистината и само вистината, тоа ќе го стори без двоумење и со нормално темпо. Но, ако нешто крие, можеби ќе му треба подолго време да ја формулира и да ја каже лага, бидејќи мозокот мора да работи дополнително за да создаде приказна.

Според Хјустон, Флојд и Карниро, поранешни агенти на ЦИА кои напишале книга за шпиони, наречена Spy The Lie, ако прашате некого нешто и тој има потреба од време за да одговори на вашето прашање, сосема е логично да се посомневате во вистинита на неговите зборови.

Ако некој го прашате: „Што сте имале за појадок на 14 септември 2009 година?“, Малку е веројатно дека ќе добиете брз одговор, освен ако не е „Како по ѓаволите може да знам?“ Но, ако ги прашате: „Дали го убивте човекот на 14 септември 2009 година?“, Веднаш ќе добиете брз одговор кој гласи со „Не“.

Прочитајте:  Како да се справите со надуеноста

Некои луѓе се прилично добри во лажењето, тие буквално се професионалци. Неверојатното е тоа што тие се толку добри што можат да продолжат да ве врткаат одново и одново, но … тука предност е што полесно ќе ги забележите разликите во она што го кажуваат.

Поранешнa зелена берета Карл Ериксон објаснил дел од методите за разоткривање на лажговци кои ги користел за време на неговата служба. Еден интересен начин е три пати да го поставуваме истото прашање на три различни начини. Фактички тие не ги бараат разликите во одговорите (нив би ги забележал секој), тие се концентрираат во оној дел од одговорот, кој е целосно идентичен, збор до збор – оној дел кој стои како научена поема, без перспектива и менување на редоследот на зборови.

Ако испитаниците го дадат истиот одговор, но звучат природно и не изгледаат како да читаат скрипти (т.е. постојат варијации во начинот на изразување), тогаш нивните приказни веројатно се реални.

Луѓето кои лажат се опседнати со начинот на кој изгледаат

Од некоја причина, кога луѓето лажат, тие се опседнати со начинот на кој изгледаат. Според агентот Хјустон, луѓето кои лажат сакаат да изгледаат беспрекорно зашто тоа е начинот за да се спрват со вознемиреноста што ја предизвикала лагата. Затегнување на јаката и прилагодување на манжетните, фиксирање на косата, или проверка дали шминка е нејасна и е прилично. Ако ова вклучува и потење – имате лажго пред вас.

Важно е да се напомене дека само потење не значи дека човек не ја кажува вистината. Да се ​​земе во предвид дека оваа физиолошка појва на организмот е знак на измама, мора да има најмалку уште еден нејзин признак.

Мал информативен бонус

Човекот кој лаже стои како стуткан – сосема неподвижен

Обично луѓето мислат дека ако еден човек се движи наоколу и оди горе долу, тој се чувствува непријатно и, најверојатно, мами. Но, се покажа дека спротивното може да биде поблиску до вистината. Ако некое лице е премногу круто или ригидно, размислете зошто е точно така и обрнете внимание на она што го кажува.

Луѓето кои се природни и опуштени веројатно се во хармонија со умот, но кога движењата стануваат тешки и сурови, тоа е знак дека тие се обидуваат да сокријат нешто. Лекарите сметаат дека ова е дел од природниот одговор на телото во случај на опасност од „борба или потреба за бегање“. Всушност, телото едноставно се подготвува за битка „Постоењето на цврста кататонска, неподвижна позиција често е огромен знак за предупредување дека нешто не е во ред“.


Споделете со пријателите!