hrana-za-umot
Споделете со пријателите!

Играјте си со боите во вашите чинии. Зелените и портокалови бои во вашата чинија,  представени од исхрана богата со овошје и зеленчук може да го сочуваат вашиот ум, покажало едно неодамнешно француско истражување. Средновечните луѓе кои конзумирале најмногу портокалови и зелени овошја и зеленчуци, имале подобри резултати на тестирањата за ментална флексибилност и меморија 13 години подолго отколку оние кои не конзумирале. Тоа укажува дека присуството на каротеноиди, растителен пигмент кој во организмот функционира како моќен антиоксидант кој го заштитува мозокот од слободните радикали.

Потрудете се овие бои да се најдат на вашите чинии барем двапати дневно, вели советникот за исхрана Д-р Џефри Блумберг – Jeffrey Blumberg од Универзитетот Тафтс – Tufts University. Најдобар извор на каротеноиди се зелен листест зеленчук, морковот, агруми (цитрусни овошја) и слаткиот компир.


Споделете со пријателите!