Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (4-ра недела, до 27.01.2019)
Во текот на 4-та недела од 2019 година (21.01-27.01.2019), во Република Македонија пријавени се 643 (I=31,1/100.000) случаи со симптоми на грип/ заболувања слични на грип, што е зголемување за 20,2% во споредба со минатата недела.

Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 40,7% споредено со 4-та недела од минатата сезона (n=1.085), а во однос на бројот за 4-та недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 8 сезони) постои намалување од 77,4%.

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=35,07/100.000). Активноста на вирусот на грип е под сезонското ниво, односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 19 материјали за тестирање на грип, од кои 12 (63,2%) позитивни за присуство на вирусот на грип – 10 Influenza A(H1N1)pdm09 и 2 Influenza A(H3).

Како и во текот на сите претходни недели од почетокот на сезоната, така и во 4-та недела, најголем број заболени (n=457; 71,1%) се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца од 50,8/100.000 жители е регистрирана кај децата од возрасната група од 0-4 години …

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!