otelo-sindrom_image
Споделете со пријателите!

Ве мачи голема љубомора? Во психологијата постои конкретен синдром кој ја третира прекумерната љубомора
Отело синдромот претставува психолошко нарушување од кое повеќе патат мажите. Тие се опседнати со партнерот и мислат дека постојано ги изневерува со други. Љубомората кај овие личности оди до граници на насилство. Некои од симптомите на патолошка љубомора се: обвинување на партнерот дека гледа во други луѓе; постојани испитувања, проверки на телефонот, недозволување на користење на социјални медиуми, пребарување низ личните работи на партнерот, изолирање на партнерот од пријателите и фамилијата, закани за самоубиство, вербално и физичко насилство. Синдромот најчесто се јавува кај оние со невролошки нарушувања или ментални болести.

Овој синдром е именуван по Отело, лик од шекспирова драма, кој заради голема љубомора ја убива својата жена Дездемона.


Споделете со пријателите!