prvata-univerzalna-vakcina-protiv-grip-vekje-e-vo-tek-na-klinichki-ispituvanja_image
Споделете со пријателите!

Нашите животи би биле многу поедноставни кога би можеле да добиеме една „универзална“ вакцина против грип која би можела да не заштити од повеќето видови за подолг временски период
Компанија во Велика Британија во моментов спроведува клиничко испитување на она што може да стане првата универзална вакцина против грип во светот – тешко остварлива цел која ќе има огромни придобивки за глобалното јавно здравје.

Токму сега човештвото се соочува со бурни сезони на грип, кои за разлика од порано е подпомогната од сезонска вакцина која се покажа како помалку ефикасна од вообичаеното.

Причината поради која и понатаму е потребна нова вакцина е тоа што секоја година што вирусот постојано мутира.

Глобалната координација им овозможува на епидемиолозите да се справат со неколкуте видови кои најчесто се појавуваат и произведуваат вакцина против нив.

Овој метод има различни нивоа на успех во зависност од тоа како вирусот се менува додека се произведува вакцината, кој може да потрае неколку месеци.

„Вакцина досега била успешно тестирана за безбедност кај 145 лица

Нашите животи би биле многу поедноставни кога би можеле да добиеме една „универзална“ вакцина против грип која би можела да не заштити од повеќето видови за подолг временски период – и сега изгледа дека Vaccitech, приватен дел на Универзитетот Оксфорд во Велика Британија, се доближува до таа цел.

Компанијата, која само што објави дека достигнала 27,6 милиони долари од инвеститорите, веќе започна двегодишно клиничко испитување за Фаза 2 за разработка на универзална вакцина против грип.

Патентираната вакцина Vaccitech MVA-NP + M1 досега била успешно тестирана за безбедност кај 145 лица, па следниот чекор е да се открие дали е навистина добро за заштита на луѓето од грип.

Прочитајте:  Како да го чистите и дезинфицирате вашиот дом за да се заштитите од коронавирус [1 дел]

Зошто е толку голем предизвик да се направи универзална вакцина против грип?

 Ако се погледне вирусот на грип под микроскоп, тој изгледа како топка со боцки. Овие шила(боцки) содржат два вида протеини – хемаглутинин и неураминидаза – кои го придружуваат вирусот додека не навлезе во нашите клетки, предизвикувајќи инфекција.

Тоа се две протеини кои брзо се менуваат и ги држат будни научниците, за секогаш да имаат причина да осмислуваат нови вакцини кои можат да готаргетираат најновиот вид.

Вакцината МВА-НП + М1 треба да функционира поинаку од досегашните вакцини против грип. Таа е наменета за зајакнување на оние Т-клетки – (вид на имуни клетки) – кои веќе се запознаени со грипот.

Првото испитување во светот во моментов ја тестира ефикасноста на вакцината кај 862 лица на возраст од 65 години и постари, а истражувачите проценуваат дека ќе завршат до октомври 2019 година.

За време на тестирањето, сите учесници ќе ја добијат редовната вакцина против грип како дополнување на новата универзална вакцина или плацебо. Истражувачите претпоставуваат дека нивната нова вакцина треба да ја зголеми заштитата на испитаниците од грипот подобро отколку ако само ја добиле веќе постоечката годишна вакцина.

Ако тоа се потврди, испитувањата на вакцината може да се придвижат кон фаза 3.

Целта е да се влијае на стапката на хоспитализација и заболување од грип. Ако се оди добро, може да биде на пазарот во рок од 5 до 7 години.


Споделете со пријателите!