kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 113 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, од кои позитивни се 7. Потврдените случаи се од 4 градови (Табела 1). Регистриран е првиот случај во Кратово.

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 03.05.2020

Град Број на заболени Починати
Тетово 4
Скопје 1 1
Кратово 1
Прилеп 1
Вкупно 7 1

Регистрирани се случаи во скоро сите возрасни групи, а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 2 женски и 5 машки лица.

Хоспитализирани се 2 лица, а останатите се на домашно лекување. Кај 3 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 4 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а не се регистрирани лица кои имале историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 47 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Регистриран е еден смртен случај. Се работи за лице од Скопје на возраст од 65 години. Кај починатиот биле присутни симптоми и коморбидитети и истиот бил хоспитализиран на КИБФС. Немал историја на патување и контакт со веќе потврден случај во државата.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 03.05.2020, пријавени се вкупно 1.518 случаи на COVID-19 (I=73,4/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 29 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово и Прилеп, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Дебар и Куманово. Највисок леталитет се регистрира во Струга.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019
за 6-та недела

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 03.05.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 3.349.786 (82.763 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 238.628 (8.657 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.518.895 (27.032 нови)
 • Смртни случаи – 142.667 (2.081 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 1.384.641 (44.050 нови)
 • Смртни случаи – 78.409 (6.213 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 200.609 (5.618 нови)
 • Смртни случаи – 7.871 (130 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 151.444 (1.041 нови)
 • Смртни случаи – 6.229 (63 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 64.047 (3.557 нови)
 • Смртни случаи – 2.375 (119 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 29.438 (064 нови)
 • Смртни случаи – 1.064 (51 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!