odgovori-za-edna-ljubopitna-majka-tiroidizam_image
Споделете со пријателите!

Може ли доењето да ми предизвика дополнителни проблеми со тироидната жлезда?
За време на породувањето или дури и во текот на доењето (лактацијата), телото на жената поминува низ низа хормонални промени. Овие промени доведуваат до промени и во функцијата на тироидната жлезда. Некои имаат нарушувања на тироидната жлезда пред да раѓаат, а некои го развиваат овој проблем во месеците по породувањето. Во некои случаи, доењето може да предизвика тироидната жлезда да создаде премногу тироиден хормон.

Вообичаеното прашање на една мајка е што се случува во нејзиното тело кога нејзината тироидна жлезда е афектирана?

„Како да бидам сигурна дека доењето е најдобро за правилниот раст на моето малечко? Може ли доењето да ми предизвика дополнителни проблеми со тироидната жлезда?“

Главната функција на тироидната жлезда е да продуцира хормони кои помагаат во растот и нормалното функционирање на вашето тело. Болестите на тироидната жлезда вклучуваат хипотироидизам (недоволно лачење на тироидни хормони) и хипертироидизам (хиперактивна тироидна жлезда). Друга состојба се нарекува постпартален тироидитис, кој вклучува прво хипертироидна фаза, а потоа и хипотироидна фаза.

Болеста на тироидната жлезда е особено честа женска состојба, а многумина од мајките се чувствуваат несигурни, постојано поставувајќи си го прашањето дали ќе можат да го дојат своето бебе.

Обично мајките имаат помалку проблеми со доењето доколку болеста на тироидната жлезда е соодветно медикаментозно контролирана.

Внимателно, неадекватно третираниот хипотироидизам може да го намали снабдувањето со мајчиното млеко!

Како мајка која ќе дои, се прашувам, како раѓањето на детето и моето доење ќе влијаат на функциите на тироидната жлезда?

Важно е да се знае дека за време на породувањето или дури и за време на лактацијатa, телото на жената поминува низ големи хормонални промени. Овие промени доведуваат до промени во функцијата на тироидната жлезда. Некои имаат нарушувања на тироидната жлезда пред да раѓаат, а некои го развиваат овој проблем во месеците по породувањето (постпартум).

Вообичаените прашања што најчесто една мајка си ги поставува се:

„Може ли доењето да предизвика проблеми со мојата тироидна жлезда?“

Во некои случаи, доењето предизвикува тироидната жлезда да создаде премногу тироиден хормон. Ова се нарекува постпартален тироидитис, кој обично се решава и не бара дополнителна терапија со лекови. Но, ако постои подолго време, лекарите препишуваат ниска доза на лекови за регулација на новонастанатата состојба.

Дали може да дојам додека имам проблеми со мојата тироидна жлезда?

Некои мајки што дојат со хипотироидизам се борат да обезбедат соодветно снабдување со млеко за да го негуваат бебето. Кога тироидните хормони не се произведуваат во доволна количина, мајчиното снабдување со млеко станува засегнато.

Со помош на лекови кои работат на ниво на тироиден хормон, мајките нема да имаат проблеми додека го негуваат своето бебе.

Доколку хипертиреоидизмот се должи на постпарталниот тироидитис, тој постепено се смирува, и тука не се потребни никакви лекови.

„Проблеми со тироидната жлезда може да влијаат врз снабдувањето со млеко во телото на мајката!“

Хипертироидизмот што се појавил долго време пред раѓање обично се третира со антитироидни лекови, со што се намалува износот на хормонот. Доењето со хипертироидизам може да биде многу предизвикувачко. Ако третманот започнал непосредно пред бременоста, тогаш лекарот треба да го следи континуирано текот на бременоста, за да може да го прилагоди соодветно лекот после бременоста. Понеактивна тироидна жлезда понекогаш предизвикува бавен или тежок отфрлачки рефлекс од страна на вашето малечко. Таа намалена активност може успешно да биде контролирана само со помош на соодветна медикација.

Прочитајте:  Запек кај бебе

Како што е познато дека тироидните хормони играат улога во помагањето на градите да лачат млеко, снабдувањето со млеко е зафатено во случаи кога мајката има хипотироидни проблеми. Жените кои се соодветно третирани за хипотироидизам немаат проблем со снабдувањето со млеко.

Дали болеста на тироидната жлезда ќе влијае на адекватното производство на моето мајчино млеко?

Да, болеста на тироидната жлезда може да влијае врз снабдувањето со млеко во телото на мајката. Ако промената на функцијата на тироидната жлезда е постпартална, таквите мајки не се соочуваат со големи проблеми.

Меѓутоа, ако сте биле третирани за хипертироидизам пред бременоста и кога нивото на тироидната жлезда се менува после бременоста, хиперактивната тироидна жлезда може да предизвика изобилство на снабдување со мајчино млеко. Градите се преоптоваруваат, а производството на млеко не забавува, што бара ИТНА медицинска интервенција.

Јас како мајка со хипотироидизам. Што треба да знам и на што да обрнам особено внимание?

Некои мајки што дојат земаат лекови за лекување на болеста на тироидната жлезда и безбедно продолжуваат со доењето. Ако дозата на лекот е прилагодена за одржување на нормалните нивоа на тироидните хормони, тогаш мајките можат да ги дојат своите деца. Оттука, хипотироидизмот за време на доењето е сосема безбеден за секое новороденче.

Од суштинско значење е да запомните дека лековите за тироидната жлезда треба да се продолжат!

Лекарите препорачуваат внимателно следење на функцијата на тироидната жлезда кај новороденчето за време на доењето. Кога на мајката и е пропишана мала доза на тироидни лекови, тоа обично не влијае многу на бебето. Ако третманот вклучува радиоактивен јод или хирургија, тогаш се советува да се одвикне бебето за да се спречи било каква штета на самото бебе.

Дали скенот на тироидната жлезда ќе биде безбедна метода за време на моето доење?

Скенирањето на тироидната жлезда се спроведува за да се види дали пациентката има постпартален тироидитис или хипертироидизам, позната уште како Грејвс-ова болест.

Скенирањето на тироидната жлезда воопшто не се препорачува во текот на доењето, бидејќи радиоактивниот јод перзистира неколку недели во млекото и може директно да се концентрира во тироидната жлезда на бебето.

Потребно е мајките да побараат од докторот алтернативна дијагностичка процедура.

Доколку тоа е нешто што морате да го направите, тогаш треба да прашате дали може да имате скенирање на тироидната жлезда со технициум, кој е побезбеден од радиоактивен јод. Тогаш можете безбедно да се грижите за своето бебе.

Постојат многу случаи на жени со хипертироидизам, но сегашната мисла е дека жените треба да бидат охрабрени да дојат и покрај постојниот третман!


Споделете со пријателите!