nedostatok-na-vitamin-d-shto-veli-naukata_image
Споделете со пријателите!

Витаминот Д помага во спречување на замор, депресија, рак па дури и ги ублажува симтомите на Ковид 19, експерти тврдат дека за луѓето со здраво ниво, додатоците не се корисни. Која е реалноста? Треба ли да започнете да земамате витамин Д?
Витаминот Ц е еден од главните витамини кои мора редовно да се добиваат за подобро целокупно здравје. Причините за недостаток на витамин се неправилна исхрана, зголемен внес на алкохол, пушење и други. Витаминот Д е растворлив во масти и постои во неколку форми со различна биолошка активност. Храна богата со активната форма во организмот се млечни производи, морски плодови, црн дроб. Широко распространети во САД, Кина и ЕУ се т.н. функционална храна, кои се прехранбени производи (најчесто тестенини), вештачки збогатена со витамини и елементи во трагови. Формирањето на биолошки активна форма на витамин Д е повеќестепен процес и се подложува на физичко-хемиски реакции на кожата, црниот дроб и бубрезите. Учеството на ултравиолетова светлина со бранова должина помеѓу 280 и 315 nm е клучно, што предизвикува структурни промени во неактивните претходници на витаминот. Ова се прави во кожата на телото.

Препорачаната дневна доза на витамин Д со храна е 400 меѓународни единици (IU) за периодот на доење и 600 IU за сите возрасни групи до 50 години.

Витаминот Д е вклучен во одржување на метаболизмот на калциум-фосфат во телото. Ги регулира нивоата на јони на калциум и фосфат во составот на минерали во крвта и коските. Студиите во последниве години покажаа на молекуларно ниво дека витаминот Д се меша со имунолошкиот механизам, како и со растот и диференцијацијата на клетките. Студиите за нивото на витамини меѓу различните возрасни групи и популацијата на пациенти покажаа висок процент на луѓе со недостаток на витамин Д, како со возраста, така и во различни патолошки процеси. 

Прочитајте:  КОРОНАВИРУС и COVID-19 ИНФОГРАФИК

Најголемото клиничко испитување за проценка на на витамин Д е преведено во Соединетите држави од страна на Woman’s Health Initiativ (WHI) меѓу 36.282 жени во менопауза. Жените земаат витамин Д (400 IU) и калциум (1000 mg) дневно.Резултатите од студијата покажаа дека употребената комбинација не игра профилактичка.

Додека пак истражувањето од Baron et al покажа статистички значајна корист за луѓето кои земаат 1.200 мг калциум дневно. Во моментов е во тек VITAL испитувањето со 20.000 учесници, кое ја проценува профилактичката улога на комбинацијата на витамин Д и омега-3 масни киселини во однос на некои вообичаени места на карцином.Витамин Д може да се добие во соодветни и физиолошки нормални количини преку целосна исхрана. Нема научни докази дека додатоците во постојниот недостаток би играле профилактичка улога во развојот на карцином.

Во една студија во која биле испитала 216 лица со КОВИД-19 открила дека 80 проценти немаат соодветно ниво на витамин Д во крвта.Студијата исто така открила дека луѓето кои имале и КОВИД-19 и пониско ниво на витамин Д, имале поголем број на воспалителни проблеми како што се ниски и Д-димер, кои се поврзани со слаби резултати на КОВИД-19.

Витаминот се наоѓа во многу видови храна, вклучувајќи киви, агруми, лути пиперки, јагоди, магдонос, брокула и многу повеќе. Бидејќи телото не чува големи количини на витамин Ц, се препорачува да се консумираат овошје и зеленчук дневно.


Споделете со пријателите!