Некои антитела на COVID-19 може да ја преминуваат плацентата

Придобивките од доењето ги надминуваат сè уште невидените ризици од доење со КОВИД-19, според врвните здравствени организации како Центрите за контрола и превенција на болести, се додека новите мајки кои ја имаат оваа болест преземаат мерки на претпазливост како носење маска и миење на рацете и градите пред доење.

Средствата за дезинфекција од “Алкалоид” со докажано дејство против SARS-CoV-2 (COVID-19)

Во согласност со консултираните научни студии и докази за ефикасноста на биоцидните средства на база на алкохол спрема SARS-CoV-2, направени од Светската здравствена организација, македонското Министерство за здравство ја потврди ефикасноста на следниве биоцидни производи на „Алкалоид“ АД Скопје: Medical® (гел и полиалкохолен раствор за дезинфекција на рацете) и Ecosal® (растворите за дезинфекција на раце forte, ultra, standard и active), кои во својот состав имаат минимум 70 % алкохол (етанол и/или комбинација од етанол, 1-пропанол и/или 2-пропанол).

Дали вакцината за корона вирус би можела да биде готова до 2021 година?

Американскиот фармацевтски гигант Johnson & Johnson, тврди дека со тестирање на експерименталната вакцина против корона вирус ќе се почне до септември а вакцината би можела да биде достапна за итна употреба на почетокот на следната година.

Што се капкови инфекции и како се пренесуваат?

Во екот на пандемијата и седењето дома, претпоставуваме дека најчесто ги слушате и читате зборовите Коронавирус, , SARS-CoV-2, COVID-19, капкови инфекции… Во краткиот текст кој следува, Др. Звезда Спасовска – педијатар, објаснува што се тоа капкови инфекции и зошто толку брзо се шират.

ИНТЕРВЈУ со д-р Мими Кимовска Христов: Матичниот лекар или матичниот педијатар најдобро ќе одговори на сите прашања во врска со симптомите на вашето дете

Д-р Мими Кимовска Христов – Матичниот лекар или матичниот педијатар најдобро ќе одговори на сите прашања во врска со симптомите на вашето дете

Дали е пронајден лекот за COVID-19?

Антивирусниот лек Favipiravir кој од неодамна почна да се испитува на пациенти во лечењето на болеста предизвикана од COVID-19, покажал добра клиничка ефикасност, тврдат официјалните медицински власти во Кина