dest-fakti-sto-ne-ste-gi-znaele-za-vitaminot-d
Споделете со пријателите!

Витаминот Д е веројатно единствен витамин за кој не се зборува многу во светот на нутриционистите. Можеби тоа е поради причината дека витаминот Д е комплетно бесплатен: телото го создава кога сончевата светлина допира до кожата. Аптеките не можат да продават сончева светлина, затоа промоција на витаминот Д не дава никаква смисла. Тоа е причината зошто многу луѓе не знаат ништо за тоа колку витаминот Д е важен за нашето здравје.

Според последните истражувања, витаминот Д допринесува (иако механизмите не се докрај јасни) во спречување на остеопороза, депресија, рак на простата, рак на дојка, влијае на дијабетес и дебелина.

Прочитајте кој се 10-те факти за витамин Д

  1. Нашата кожа произведува витамин Д кога е изложена на сончева светлина – УВ зрачење. Примарната улога на витаминот Д е одржување на хомеостазата и константна концентрација на калциум и фосфати во плазмата.
  2. Сончевите зраци, кои се потрени за создавање на витамин Д, не може да поминат низ стаклото. Затоа, кога сте во вашиот дом, канцеларија или автомобил, вашето тело не произведува витамин Д.
  3. Речиси е невозможно да се добијат адекватни количини на витамин Д од исхраната. Изложеноста на сончева светлина е единствениот сигурен начин да се создадат доволно количини на овој витамин.
  4. Потребно е да се испијат 3 чаши млеко збогатени со витамин Д за да се добие минималниот износ на овој витамин во организмот.
  5. Колку подалеку живеете од екваторот, толку повеќе треба да бидете изложени на сонце за да се добие доволно витамин Д, поради слабеењето на УВ зраците.
  6. Луѓето со темна кожа потребно е да бидат изложени на сонце 20-30 пати повеќе како би ја добиле иста количина на витамин Д во споредба со луѓето со бел тен. Се претпоставува дека тоа е една од причините зошто ракот на простата е толку честа појава меѓу луѓето од црната раса, односно дека ова се должи на недостаток на витамин Д.dest-fakti-sto-ne-ste-gi-znaele-za-vitaminot-d-1
  7. Доволни количини на витамин Д се од суштинско значење за апсорпцијата на калциум во телото. Без витамин Д, тело не може да апсорбира калциум, што значи додатоците во исхраната со калциум се бескорисни ако имаме недостаток на витамин Д.
  8. Не е можно да се „предозираме“ со витамин Д. Телото го регулира процесот на создавање на овој витамин од сончева светлина , земајќи колку што е потребно. Ова неважи ако го земаме преку суплементи.
  9. Притиснете цврсто на градната коска. Ако ве боли, можно е да страдате од недостаток на витамин Д.
  10. Пред телото да може да го искористи витаминот Д, нашиот црниот дроб и бубрезите, мора го „активираат“. Кај луѓето кои страдаат од бубрезите или црниот дроб, може да се намали способноста на активирање и користење на витамин Д.
Прочитајте:  Бубрежни заболувања – препознајте ги симптомите

Споделете со пријателите!